To je to što me zanima!

E to je savitljivi telefon: Nubia Alpha je kao satovi iz filmova

Alpha je spoj pametnog sata i mobitela koji ćete moći nositi oko zgloba. Izgleda pomalo glomazno, ali zato može skoro sve što i svaki sat te će u eSIM varijanti moći funkcionirati kao normalan telefon te snimati fotke
Vidi originalni članak

Preklopni ekrani glavni su hit ovogodišnjeg sajma u Barceloni i dok su mnogi od njih svojevrsni spoj tableta i telefona, Nubia je predstavila Alphu, nosivi uređaj koji spaja mobitel i sat u jednome. 

Teško je reći da je elegantna kao sat, pa Alphu možemo gledati kao telefon koji ćemo omotati oko ruke poput narukvice. Ona dolazi s OLED ekranom od 4 inča, ali iznimno izduženog formata u rezoluciji od 960x192 piksela. 

Cijelu stvar pogoni nešto stariji Snapdragon Wear 2100 sustav, a tu  je 1 GB RAM-a i 8 GB interne memorije te baterija od 500 mAh. Iz Nubije tvrde da bi to trebalo biti dovoljno za dan do dva korištenja. Tu su Bluetooth i WiFi za spajanje s drugim uređajima i telefonom, no Alpha će se nuditi i u eSIM varijanti i tu do izražaja dolazi cijeli smisao uređaja. Naime, sa eSIM-om ne treba još i telefon, što znači da bi teoretski sve mogli obavljati samo sa satom na ruci. 

Alpha će imati prilagođen operacijski sustav kako bi lakše mogli koristiti aplikacije, slati poruke (koje bi vjerojatno najjednostavnije bilo slati glasom), zvati prijatelje... Imat će i kameru od 5 megapiksela koja se vidi kraj ekrana. Dok je to donekle u redu za selfije ili eventualni video poziv, iako je položaj neprirodan, teško ćete s ovakvom kamerom snimati bilo kakve druge fotografije. Tu su i ostale standardne funkcije koje očekujemo od raznih fitness narukvica poput praćenja aktivnosti, spavanja ili rada srca. 

Sve to trebalo bi stajati 450 eura u standardnoj verziji ili 550 eura u eSIM varijanti, a u prodaji će biti tijekom godine.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 01.03.2019.

    Nije dobro nositi nikakve narukvice i satove jer se koza ispod toga znoji i iritira.

  • Latz 26.02.2019.

    Kao koncept, ok - ali trajanje baterije od 500 mAh s tolikim ekranom i procesorima koji su još uvijek proizvedeni proizvodnim procesima koji su po današnjim standardima neefikasni (tipa 28 nm dok Snapdragon 845 koristi 10 nm) dovodi do toga da je autonomija premala kao i sama procesorska snaga --- satovi su još uvijek minimalno nekoliko generacija od toga da bi postali ikakva, pa i minimalna, zamjena za mobitel. Pogotovo u slučaju ovog iz članka koji još i koristi procesor Snapdragon Wear 2100 koji je izašao 2016 umjesto novog (3100) koji je bitno efikasniji, ali i dalje neusporediv s današnjim korištenima u mobitelima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare