To je to što me zanima!

Musk i stručnjaci traže pauzu od razvoja umjetne inteligencije zbog rizika za ljudsku vrstu

Nova verzija ChatGPT-a koju je ovaj mjesec izbacila kompanija OpenAI i Microsoft potaknula je neprofitni institut Future of Life, uključujući i Muska, da pozovu na pauzu od razvoja AI-a dok stručnjaci ne procijene rizike
Vidi originalni članak

Elon Musk i skupina stručnjaka za umjetnu inteligenciju (AI) pozivaju na šestomjesečnu pauzu u razvoju sustava moćnijih od nedavno pokrenutog GPT-4, u otvorenom pismu u kojem upozoravaju na moguće rizike za društvo i čovječanstvo.

Ranije ovoga mjeseca, kompanija OpenAI u suradnji s Microsoftom objavila je četvrtu verziju programa GPT-a (Generative Pre-trained Transformer) koja je osvojila korisnike zbog širokih mogućnosti upotrebe, od skladanja pjesama do sažimanja dugačkih tekstova.

PROMO ChatGPT utječe na cijenu dionice Microsofta! Od početka godine dionice porasle preko 10%!

Pismo, koje je objavio neprofitni institut Future of Life i potpisalo više od tisuću ljudi uključujući Muska, poziva na pauzu u razvoju naprednih umjetnih inteligencija sve dok neovisni stručnjaci ne donesu sigurnosne protokole.

"Moćne sustave AI-a trebalo bi razvijati tek kada budemo sigurni da će njihovi učinci biti korisni i da će se rizicima moći upravljati", piše u pismu.

UPOZORENJE CERT-a: Ne nasjedajte na lažni ChatGPT dodatak, može vam preuzeti Facebook, Instagram, WhatsApp

Autori ukazuju na rizike u vidu ekonomskih i političkih poremećaja te pozivaju programere da surađuju s vlastima i regulatornim tijelima.

Njihova zabrinutost podudara se s upozorenjem Europola koji je u ponedjeljak ukazao na brojne etičke i legalne probleme koje je donio ChatGPT, a tiču se moguće zloupotrebe za kibernetičke napade, širenje dezinformacija i cyberkriminala.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • Gasman 29.03.2023.

    Musk nek se drzi svoje propale investicije zvane twitter.Mani se ti umjetne inteligencije jer je nemas.

  • Gasman 29.03.2023.

    Rizici i pogibelj nekolicine nikad nece zaustavit napredak covjecanstva.

  • Gasman 29.03.2023.

    Mogu si mislit kakvi su oni "strucnjaci" za nesto sto se tek pojavilo neki dan.

Komentiraj...
Vidi sve komentare