To je to što me zanima!

Elon Musk sada kontrolira više od četvrtine aktivnih satelita

Preuzimanje vladavine u orbiti: Najnovija serija svemirskih internetskih satelita opremljena je laserima, a Elon Musk priprema lansiranje 1000-og Starlinkovog satelita s krajnjim ciljem od 40 tisuća satelita
Vidi originalni članak

Izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk sada kontrolira četvrtinu svih aktivnih satelita u orbiti oko Zemlje nakon pokretanja više od desetak misija Starlink tijekom posljednje dvije godine, prenosi Independent.

Raketa Falcon 9 isporučit će najnoviju seriju od 60 satelita Starlink u orbitu iz NASA-inog svemirskog centra na Floridi ovog tjedna, ako vremenske prilike dozvole, uzimajući ukupan broj Starlinkova u orbiti na više od 1000.

Misija, nazvana Starlink 17, najnovija je u SpaceX-ovom planu za stvaranje zviježđa od do 40 tisuća satelita kako bi se brzi internet preusmjerio na Zemlju.

Prije samo godinu dana Muskova neto vrijednost je iznosila 27 milijardi dolara, što mu nije bilo dovoljno da se ugura među 50 najbogatijih ljudi na svijetu. No, početkom 2021. godine Elon Musk je postao najbogatija osoba na svijetu s neto vrijednošću većom od 200 milijardi dolara.

Najveću je kontroverzu izazvao prošle godine kada su ažurirani Uvjeti pružanja usluge Starlink izjavili da SpaceX neće priznati međunarodno pravo na Marsu.

ČETVERO ODABRANIH SpaceX krajem godine u svemir šalje prvu civilnu posadu

Sljedeće će godine imati polovicu svih satelita

Analiza podataka sa satelitskog tragača Celestrak otkriva da 946 Starlinkova trenutno u orbiti čine 27,3 posto svih aktivnih satelita u orbiti od 1. veljače 2021. godine.

Prema trenutnoj stopi lansiranja, taj bi udio mogao doseći polovinu u nekom trenutku sljedeće godine, a fizičar i bivši astronom Alastair Isaacs napomenuo je da SpaceX sada čini više od petine svih lansiranja raketa u svijetu.

Misije Starlink čine velik dio ovih lansiranja, s malim brojem koji se koristi za lansiranje satelita za druge kupce, kao i za isporuku tereta i posade Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS). 

ZNANOST POTVRDILA Elon Musk ima pitanje s kojim razotkriva lažljivce na intervjuu
 

Idi na 24sata

Komentari 24

  • Turbojunkie 05.02.2021.

    Tek četvrtina? Pa šta radi taj čoek, kad misli kontrolirat sve?

  • Zeitgeist/ 04.02.2021.

    Svi se trebaju ugledati na Elona Muska.Covjek je postigao nezamislivo u zivotu a jos je mlad.Ja namjeravam postat veci od Elona Muska.

  • Zeitgeist/ 04.02.2021.

    Samo naprijed Elon.

Komentiraj...
Vidi sve komentare