To je to što me zanima!

Fordova pametna sjedala znat će ako vozač ima srčani udar

EKG senzori u sjedalima u suradnji s kamerom moći će prepoznati ima li vozač srčani udar te će se aktivirati sustavi koji će zaustaviti vozilo i pozvati pomoć
Vidi originalni članak

Vozačka sjedala davno su prestala biti samo sjedala u kojima se vozimo od točke A do točke B. Ona su danas grijana, mogu nas masirati, imaju ventilaciju  i drže nas sigurno pri skretanju u zavoju. No, Ford im je odlučio dodati i novu mogućnost, da prepoznaju imaju li vozači srčani udar.

EKG senzori koji prate rad srca smješteni su u sjedalo i detektiraju nepravilne otkucaje, a u suradnji s kamerom u automobilu vide položaj vozačeva tijela. Automobil u hitnom slučaju može aktivirati automatsko upravljanje i kočenje kako bi se vozilo sigurno zaustavilo i pozvala hitna pomoć.

ford

Pim van der Jagt iz Fordova istraživačkog centra je za Financial Times rekao da se tehnologija razvija za blisku budućnost u kojoj neće biti toliko neobično vidjeti stogodišnjake za volanom . Tada bi srčani udar i druga medicinska stanja mogli postati glavni uzročnici prometnih nesreća. Van der Jagt kaže kako oko 30 posto ljudi starijih od 65 godina ima neke probleme sa srcem, a kako će broj starijih vozača sve više rasti to je problem kojim se moraju baviti. Sustav će se moći koristiti za detekciju i drugih simptoma poput visokog tlaka.

Ford već nekoliko godina radi na ovakvim sjedalima i još nije poznato kad će sjedala ponuditi u prodaji, no to bi trebalo biti za manje od pet godina, prenosi Russia Today.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • kmarus 22.10.2014.

    Ja se bojim da će nešto u sjedalu izazvati srčani udar ...

  • Mika75 21.10.2014.

    fiestaaaaa

  • stig9 21.10.2014.

    Ford. A ja mislil kak su v oplu i vau vau najbolji njemački inžinjeri jer je sused franc dovezel astru dizela, a pejo gnojfa TDI-a nakon kaj su završili fasadu v švabiji.

Komentiraj...
Vidi sve komentare