To je to što me zanima!

Genetski modificirane super ruže traju i do mjesec dana

Znanstvenici su iz celera izdvojili gen manitol hidrogenaze koji će pomoći ružama da se bore s bolestima i zadrže svjež izgled i do mjesec dana nakon branja
Vidi originalni članak

Ruže koje se za Valentinovo u velikim količinama daruju diljem svijeta, sada bi mogle znatno duže ostati svježe, mirisne i lijepe. Znanstvenici su u pokusima s ružama u njih injektirali gen celera, nakon čega je njihova trajnost produljena na mjesec dana. Istraživači sa Sveučilišta North Carolina otkrili su da gen celera također pomaže ružama u borbi s gljvicama sive plijesni, Botrytis cinereom.

Neke patogene gljivice proizvode šećerni alkohol manitol, koji blokira sposobnost biljke da se bori s bolestima i napasnicima, a rezultat je izgled koji primjerice zelena salata poprimi nakon dugog stajanja u hladnjaku. U naumu da produže životni vijek ubranih ruža dr. John Dole i dr. John Williamson izvojili su iz celera gen nazvan manitol dehidrogenaza. Genetski modificirane ruže trenutno rastu u eksperimentalnim plastenicima.

- Ovaj gen se prirodno nalazi u brojnim biljkama, no nejasno je ima li ga ruža te ako ga ima u svakom slučaju ne proizvodi ga u dovoljnoj količini da bi bila zaštićena od bolesti - smatra dr. Wiliamson.


Idi na 24sata

Komentari 1

  • rollon 14.02.2011.

    Ne hvala, ako mogu reći svoje mišljenje.Ne za genetsko prčkanje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare