To je to što me zanima!

Google legendarnoj Zagorki za 143. rođendan posvetio doodle

Jedna od najpoznatijih hrvatskih književnica rodila se prije 143 godine kod Vrbovca. Upravo njoj Google je posvetio današnju sliku na svojoj početnoj stranici
Vidi originalni članak

Legendarna književnica i novinarka Marija Jurić Zagorka rodila se na današnji dan 1873. godine, a kako bi joj odali počast, Google je upravo njoj posvetio današnji doodle na svojoj početnoj stranici.

Zagorka se rodila prjie 143 godine u Negovcu kod Vrbovca. Prva je profesionalna novinarka i najčitanija je hrvatska književnica. Google piše kako je ime Zagorka prvi put koristila 1898. u Obzoru, koji je i uređivala neko vrijeme te je imao rekordnu nakladu. Pokrenula je i uređivala Ženski list i Hrvaticu. Borila se protiv diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. 

Google navodi kao je autor današnjeg crteža Kevin Laughlin tražio nekoliko načina da oda počast Zagorki. Jedan crtež je trebao Zagorku predstaviti kroz roman Kći Lotrščaka, no na kraju su se odlučili za dizajn koji je nadahnut spomenikom Zagorki u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Just Delete Me 03.03.2016.

    Svaki put radite show od ovoga, a ovo stoji samo na domeni google.hr i ništa više od toga. Iza toga ne stoji cijela Google mašinerija i pola Amerike nego Google Hrvatska koja je "počastila" 500 000 Hrvata, ako i toliko. Uzmimo za primjer dijasporu koja živi u Njemačkoj, Austriji, Argentini (google.de, google.at, google.com.ar) ili netko sasvim šesti...oni to neće vidjeti. Evo Japan danas slavi Hinamatsuri (Doll's Day) i dobili su svoj doodle. Eto Google nas je i danas počastio pa slobodno uživajte, samo nemojte zaboravit prebaciti domenu na co.jp. https://www.google.co.jp/

  • ab ovo 02.03.2016.

    kod nas ni spomenuta

  • SheWolf_2 02.03.2016.

    Još uvijek premalo cijenjena u Hrvatskoj.

Komentiraj...
Vidi sve komentare