To je to što me zanima!

Hrvatska napokon postaje dio Europske svemirske agencije

Osim golemih prednosti za brojna znanstvena područja poput astronomije, astrofizike, ali i razvoja tehnologija, ulazak u ESA-u ima i velik gospodarski potencijal
Vidi originalni članak

Nakon tri godine pregovora, Hrvatska će do kraja godine pristupiti Europskoj svemirskoj agenciji, a uskoro bi na  Vladi trebali i formalno potpisati ovaj sporazum koji će donijeti gomilu koristi za hrvatsku znanost. 

Znanstvenici i inženjeri imat će pristup stipendijama za usavršavanje i dodatno školovanje, otvorit će se prilike za razmjenu stručnjaka i nove konferencije, ali i promociju proizvoda i usluga koji su nastali u programima Agencije te pomoć u upravljanju svemirskim projektima, prenosi Večernji.

Hrvatska ovdje vidi i gospodarski interes jer je 90 posto proračuna predviđeno za ugovore s europskom industrijom, a ministrica Divjak izjavila je kako članstvo u ESA-i i CERN-u podrazumijeva iskorake u znanosti, obrazovanju i gospodarstvu. 

Od 22 članice Agencije, 20 je članica EU-a, a 7 ima sporazume o suradnji. Hrvatska je dosad bila jedina koja nije imala nikakvu formaliziranu suradnju. 
 

Idi na 24sata

Komentari 22

  • Karadarko_1 11.11.2017.

    Saborski odbor u svemiru.

  • scythe 01.11.2017.

    Ajme, koliko glupih komentara ... očito je da ljevičarima smeta svaki uspjeh i napredak Hrvatske. Uostalom, tako su reagirali i kad je Hrvatska pristupila NATO savezu; kad je primljena u Ujedinjene narode ... a najbolnije im je bilo kad su joj civilizirane zemlje priznavale neovisnost ...

  • Arad_1 31.10.2017.

    Super.Jos jedna Europska "agencija" iz koje ce nasi lopovi izvlacit novac za sebe pod krinkom "opceg dobra " i "ulaganja u Hrvatsku znanost".Garantiram vam da narod nece imati nikakve koristi od ovog.Za 20 godina u ovoj zemlji ce ostati samo glupi komunisti jer ce svi pametni zivjet u njemackoj,irskoj i kanadi i Americi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare