To je to što me zanima!

I iduće godine neće biti salona u Ženevi, a upitni i drugi sajmovi

Organizatori najprestižnijeg europskog salona automobila su nakon ovogodišnjeg izdanja morali otkazati i Geneva Motor Show planiran za 2021. godinu, a možda ga neće biti i u idućim godinama
Vidi originalni članak

Organizatori velikih svjetskih salona automobila već se godinama bore s manjim interesom posjetitelja i izlagača, a korona kriza im je možda 'zabila zadnji čavao u lijes'. Naime organizatori najvažnijeg europskog salona automobila, Geneva Motor Showa, objavili su da spektakla u Ženevi neće biti ni iduće godine. Nakon što su salon ove godine otkazali doslovno nekoliko dana prije otvaranja, sada su morali odustati i od novog izdanja koje je bilo predviđeno u ožujku 2021. godine. 



Za odustajanje od organizacije odlučili su nakon što im je većina izlagača već sada potvrdila da nikako ne namjeravaju nastupiti iduće godine. Razlog toga je velika kriza u automobilskoj industriji, ogroman pad prodaje, ali i gubici automobilske industrije nastali zbog otkazivanja ovogodišnjeg salona te bojazan da se to ne ponovi. Naime, teško da bi takav događaj s 600.000 posjetitelja uopće bilo moguće ili dozvoljeno organizirati zbog mogućnosti nastavka pandemije iduće godine. 



Organizacijski odbor je zbog ovogodišnjeg otkazivanja pretrpio štetu od 11 milijuna švicarskih franaka, a da bi nastavili poslovati dobili su gotovo 17 milijuna zajma od regionalne vlade. No otkazivanjem salona za 2021. godinu taj je zajam povučen i organizacijski je odbor ostao bez sredstava za funkcioniranje te je prisiljen svoja prava na Geneva Motor Show prodati Palexpu (ženevski velesajam). Tako oni više neće organizirati salon, a teško je da će se i netko drugi u idućim godinama usuditi prihvatiti izazovnog zadatka organiziranja manifestacije bez previše budućnosti. Stoga je izgledno da narednih nekoliko godina Geneva Motor Showa neće biti, a moguće je čak da neće biti održan više nikad. Sa sličnim problemima suočavaju se i drugi američki i europski organizatori salona automobila i pitanje je kad ćemo i hoćemo li ikada ponovo uživati u glamuru velike automobilske priredbe. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Hasky1982 03.07.2020.

    Vrijeme je da Zagreb postane nova Ženeva, treba to iskoristiti 😂

  • NenadZG 02.07.2020.

    Sve će se okrenuti i vozila će se kupovati preko interneta. Nestati će saloni, a ostatisamo ovlaštene servosne radione.

  • 01.07.2020.

    bravo baravoooo stop za gulikože, automobile čija proivodnja i siatribucija košta 5000 eura prodaju za 19.000 pa dokad narode napaćeni, vratimo komunizam i spriječimo mega bogaćenje pojedincima!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare