To je to što me zanima!

Auti su nam stari 15 godina, a tehnički je pao skoro svaki peti. Sada besplatno pregledajte svoj

Lani je od ukupno 2.322.406 pregledanih vozila, neispravnim proglašeno na čak 431.625 vozila
Vidi originalni članak

Svi vozači od 20. do 25. studenog mogu besplatno provjeriti stanje svojeg vozila u sklopu akcije „Dani tehničke ispravnosti vozila“.

Cilj akcije je podizanje razine sigurnosti na cestama putem promicanja redovitog održavanja i tehničke ispravnosti vozila upravo zbog kontinuiranog povećanja prosječne starosti vozila u Hrvatskoj.

Prema statistikama Centra za vozila Hrvatske, prosječna starost vozila u Hrvatskoj iznosi 14,83 godine. A porastom starosti, raste  i broj utvrđenih tehničkih nedostataka na vozilima. 

EKSKLUZIVNI DETALJI 'Ilegalne dijelove s Banožićevog auta skidali prije tehničkog, a dobio i pušku od 25.000 eura!'

Samo 2022. godine na redovnom tehničkom pregledu, od ukupno 2.322.406 pregledanih vozila, neispravnim proglašeno njih čak 431.625. Iste je godine na ukupno pregledanim vozilima utvrđeno 2.370.123 nedostataka od kojih najviše na uređajima za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju (23,85 posto) te uređajima za kočenje (22,42 posto).

- Informacije dobivene s tehničkih pregleda u Republici Hrvatskoj jasno pokazuju trajni trend povećanja prosječne starosti voznog parka. Takav rast iz godine u godinu ističe nužnost revitalizacije voznog parka te stavljanje naglaska na redovito održavanje te edukaciju građana o važnosti tehničke ispravnosti. U tom kontekstu, ključnu ulogu u poticanju na sigurnost u prometu imaju stanice za tehnički pregled. Osim pravovremenog detektiranja nepravilnosti, čime podižu opću razinu sigurnosti svih sudionika u prometu, djelatnici stanica svojom aktivnom ulogom omogućavaju sudjelovanje isključivo onih vozila koja su na tehničkom pregledu proglašena ispravnima, čime smanjuju potencijalne rizike za nastanak prometnih nesreća i zastoja u prometu  – ističe Tomislav Škreblin, pomoćnik Uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske.

Pregled vozila tijekom akcije „Dani tehničke ispravnosti vozila“ nije zamjena za redoviti tehnički pregled. Vlasnici čija vozila budu proglašena tehnički neispravnim, bit će detaljno informirani o neispravnostima, te za njih neće biti sankcija.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • global 16.11.2023.

    Novi auti su nam min 10% skuplji od cijena u EU jer država mora namiriti parazite od vrha do dna, na polovnima država mazne bar 1500-2000 EUR-a za nešto što je već plaćeno u EU da bi namirila parazite, neto plaće su nam 50% niže od EU dok su bruto niže za 35% - znači država opet namiruje parazite, kamo god pogledaš paraziti... kako da mijenjamo gume, a ne aute?

  • zvonkotonko 16.11.2023.

    Pa naravno da su stari. Naši pameti zakonodavci kad smo ušli u EU da su ukinuli sva nepotrebna komunistička davanja koja smo nasljedili iz YU. Oni samo nazvali to drugacije. Nije vise carina nego posebi porez ma motorna vozila. Umjesto da platimo samo PDV ko svi Europljani. Ali iz njih nikako da Yuga nestane.

  • donatien 16.11.2023.

    Da mi je auto samo 15 god star, to bi bilo super 😂

Komentiraj...
Vidi sve komentare