To je to što me zanima!

Ima li na svijetu dovoljno hrane za 7,5 milijarde ljudi?

Jeste li znali da je 1800. godine u gradovima živjelo 50 puta manje stanovnika? Ljudska populacija raste za cca 2,5 čovjeka u sekundi. Dok pročitate ovaj tekst, populacija će se povećati za 225 ljudi.
Vidi originalni članak

Danas u gradovima živi više od polovice ukupnog stanovništva. Rast broja stanovnika u gradovima je 20 puta veći od rasta ukupne populacije. Takav rast gradova uvelike opterećuje planetu i iscrpljuje njene resurse. Tehnologija nam je omogućila da nekoliko puta povećamo prihvatni kapacitet Zemlje za našu vrstu, ali isti nećemo moći povećavati u nedogled.

Je li rješenje u urbanom vrtlarenju?

Urbano vrtlarenje ili popularno - urban farming je uzgoj hrane u lokalnoj sredini s naglaskom na gradove, a razvio se kao posljedica manjka vodnih resursa i obradivog zemljišta. 

Obzirom da u gradovima nema dovoljno poljoprivrednog zemljišta potrebnog za uzgoj velike količine hrane, ona se može uzgajati na krovovima zgrada, zajedničkim dvorištima i vertikalnom metodom uzgoja. Vertikalna metoda uzgoja može biti takva da se na jednom mjestu mogu uzgajati ribe i biljke. Voda iz uzgajališta riba obogaćena je nitratom koji opskrbljuje biljke. Biljke se sade u posebnim posudama na više nivoa jedne iznad drugih. Uzmemo li u obzir da iskoristivost vode može biti do 97%, da se biljke ne moraju tretirati herbicidima ni pesticidima, da se u proizvodnji može koristiti i LED rasvjeta, ovaj način uzgoja hrane je održiv. Ovim pristupom bitno štedimo na transportu hrane od mjesta proizvodnje do mjesta prodaje, a hrana je uvijek svježa i dostupna.

Urbano vrtlarenje ozelenjuje grad, povećava zasjenjivanje, umanjuje i učinak efekta toplotnih otoka u gradovima. Vrtovi na krovovima zgrada su mirne oaze u centru grada, a osim ugodnog okruženja mogu biti i magnet za turiste.

O ekološki osviještenim temama redovito čitajte na Green Livingu

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Ivan Prepelec 24.06.2016.

    kao poljoprivrednik bacam jako puno proizvedene robe (bavim se uzgojom povrca) jer ima malu piknjicu na sebi, jer nije ravna, jer nije kao sa slike,jer je prevelika,jer je premala,jer je deformirana,jer ima gram zemlje na sebi,jer nemoze stajati 300 dana u hladnjaci prije nego dođe na policu. jer je prezrela,jer su uvezli pa nemaju kud s nasom domacom robom. jer je otkupna cijena takva da mi se bolje isplati baciti nego troziti gorivo na prijevoz. kladim se da 90 posto zitelja zagreba naprimjer nije kusalo zrelu rajcicu. i dok ja punim kanale sa proizvodima kojima uopće nije nist i sasvim su dobri za konzumaciju vi stavljate clanak ima li dovoljno hrane? ljudi... meni to nema smisla

  • pankerice 23.06.2016.

    jel ima kod nas netko tko se bavi time? neka edukacija ili nešto slično?

Komentiraj...
Vidi sve komentare