To je to što me zanima!

Jeste li za robotsku masažu? Emma čini čuda za vaša leđa

Pacijenti koje je Emma masirala kažu da nisu mogli razlikovati njenu masažu od ljudske. No, Emma uz pomoć umjetne inteligencije prati vaš oporavak, a senzorima zna točno koliko ste napeti
Vidi originalni članak

Prvi dan na poslu može biti stresan, ali Emma to nije pokazivala u ponedjeljak. Ona je robot i počela je raditi kao maserka u singapurskoj klinici zajedno s ljudskim kolegama. 

Dizajneri su joj izradili mekanu silikonsku 'ruku' koja oponaša ljudski dlan i palac kako bi mogla iz terapije u terapiju obaviti razne masaže poput fizioterapije ili shiatsu masaže, a posebno je dobra za masaže leđa te koljena.

Ovo je inače treća verzija Emme, ali prva koja je bila spremna za rad s pacijentima koji su rekli kako je njenu masažu teško razlikovati od profesionalnih masera. Koristi senzore kako bi analizirala napetost mišića i tetiva, a uz pomoć umjetne inteligencije može izračunati koja je optimalna masaža. Iz masaže u masažu Emma može i precizno pratiti oporavak svakog pacijenta. 

- Koristeći Emmu za fizički zahtjevnije masaže, možemo ponuditi dulje tretmane uz niži trošak. U isto vrijeme maser se može fokusirati na druga područja poput vrata i zglobova koje Emma još ne može masirati - rekao je Albert Zhang sa Tehnološkog Sveučilišta Nanyang (NTU). 

Za nju je zaslužan startup AiTreat koji je proizašao iz NTU, a jedan od razloga za njezinu izradu je bila nestašica radne snage, ali i održavanje razine kvalitete. Velik potencijal mogla bi imati u zemljama gdje su troškovi zdravstvene skrbi visoki i gdje je sve više starog stanovništva koje bi trebalo njenu njegu. Dosad je već više od 20 tvrtki diljem svijeta izrazilo interes da imaju svoju vlastitu Emmu.  Inače, tretman s masažom, akupunkturom i pregledom koji može koštati i 150 dolara, u njihovoj klinici traje duplo dulje (40) minuta i stoji 68 dolara.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Neculai 11.10.2017.

    Ja mrzim masaze.Ali volim robote.

  • Anakin S 10.10.2017.

    Tehnologija nezaustavljivo ide naprijed ali ja sam ipak staromodan .

  • LANA555 10.10.2017.

    Nisam za te umjetne masaže ruka je ruka.

Komentiraj...
Vidi sve komentare