To je to što me zanima!

Jupiter kao na dlanu: Juno je poslala najbolje fotografije ikad

Malena letjelica u svom prolasku kraj Jupitera prije dva dana je snimila dosad najbolje fotografije Velike crvene pjege, divovske oluje veće od Zemlje koja na Jupiteru hara već stoljećima
Vidi originalni članak

Najbrža letjelica koju smo ikad poslali u svemir prije dva dana se obrušila u svoj najbliži let dosad oko Jupitera i projurila samo 9000 kilometara iznad Velike crvene pjege, jednog od najprepoznatljivijih obilježja ovog divovskog planeta. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kamere na letjelici Juno fokusirale su se na ovu divovsku oluju koja bjesni već stoljećima i tijekom devet minuta snimile su dosad najbolje fotografije koje smo mogli vidjeti s ovog planeta. 


Juno je snimila ove fotografije u svom sedmom prolasku pored Jupitera. Letjelica koja juri brzinom od otprilike 210.000 km/h svakih 53,5 dana prođe iznad Jupitera zbog čega je i velik izazov snimiti ovako detaljne fotografije. No, Juno je uspio i donio najbolju snimku oluje na nekom drugom planetu. Ogroman napredak u odnosu na prve fotografije koje smo još u 19. stoljeću mogli snimiti sa Zemlje. 

NASA je u srijedu navečer objavila prvu 'sirovinu' te su pozvali ljude da skinu fotografije i obrade ih kako bi detalji još više došli do izražaja. 

Znanstvenici se nadaju da će misija Juna pomoći u otkrivanju preostalih tajni Velike crvene pjege: koje sile pokreću tu planetarnu oluju, koliko dugo postoji, koliko duboko zahvaća niže dijelove Jupiterove atmosfere i zašto se čini da postupno nestaje.

Astronomi se također nadaju da bi bolje razumijevanje Velike crvene pjege moglo baciti novo svjetlo na pitanja strukture, mehanike i formiranja samoga Jupitera.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • 14.07.2017.

    da tmo oluje pušu brzinom 500kmh plin u tekućm stanju,,,, oblaci pjegu čine crvenom,interesantne slike

  • 13.07.2017.

    3D umjetnost :D

  • lovac9 13.07.2017.

    Ajmoooo

Komentiraj...
Vidi sve komentare