To je to što me zanima!

Kanibalska eksplozija sa Sunca juri prema Zemlji, mogla bi i oštetiti GPS sustave u četvrtak

Kanibalska eksplozija čestica naziva se tako jer je koronalni izbačaj mase sa Sunca progutao prvi, slabiji. Čestice sa Sunca mogle bi stići u četvrtak, ali ne očekuju se veće smetnje za električne mreže i sustave u orbiti
Vidi originalni članak

Golema eksplozija na Suncu izbacila je milijarde tona plazme i čestica u svemir prema Zemlji, a očekuje se da bi moglo pogoditi nas u četvrtak.

Znanstvenici su u nedjelju i ponedjeljak zabilježili dva koronalna izbačaja mase (CME), odnosno erupcije nabijenih čestica iz Sunčeve korone. A američki znanstvenici iz Administracije za oceane i atmosferu (NOAA) kažu da se ovo naziva 'kanibalski' izbačaj mase, jer je druga erupcija čestica progutala onaj od dana ranije, a bila je energetski snažnija i brža.

Dvostruka eksplozija čestica mogla bi u četvrtak izazvati i polarnu svjetlost koja se može vidjeti i u puno južnijim krajevima, sve do New Yorka i sjevera Engleske, prenosi Space.com.

No te geomagnetske oluje mogu izazvati i poremećaje u radu GPS sustava i električne mreže. Britanski nacionalni meteorološki servis, Met Office, predviđa da će oluja biti manja i da neće izazvati značajnije smetnje.

Na Suncu se trenutno nalazi pet područja sunčevih pjega koja generiraju solarne baklje. Za razliku od koronalnih izbačaja mase, solarne baklje mnogo su brže.

POGLEDAJTE VIDEO: GAMER IMPERATOR FX O NOVOJ PJESMI

Idi na 24sata

Komentari 40

  • Kis00 26.08.2022.

    Takva energija a mi neznamo iskoristiti. Trebat ce nama jos tisuce godina za neki napredak

  • Ekscem 20.08.2022.

    To je strašno, pojavit će se polarno svijetlo u ionosferi vidljivo samo iz polarnih država.

  • Didi10_1 18.08.2022.

    U vrijeme prije interneta, GPS-a i ostale napredne tehnologije, ne bi ni osjetili da se to dogodilo. Možda bi samo nestalo struje na par sati i to je sve. A sad se cijeli sustavi ruše čim Sunce malo "poludi"😏

Komentiraj...
Vidi sve komentare