To je to što me zanima!

Što će tamo naći? Kinezi prvi stižu na tamnu stranu Mjeseca

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Kineska sonda nosi krumpir, a testirat će i mini biosferu na Mjesecu. Ovo će biti prvi put da smo sletjeli na tamnu stranu Mjeseca, ali i veliki korak u kineskom svemirskom programu
Vidi originalni članak

Kineska sonda Chang'e-4 ušla je u nedjelju ujutro u planiranu orbitu kako bi se pripremila za prvo slijetanje na tamnu stranu Mjeseca, objavila je Kineska svemirska agencija, ali još nisu objavili kad će sonda sletjeti. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Sonda se u nedjelju približila na 15 kilometara od površine Mjeseca, a uspješno slijetanje bi trebalo biti novi veliki korak u kineskom svemirskom programu, prenosi Xinhua

Raketa Long March-3B ponijela je sondu ranije ovog mjeseca, a na Mjesec leti sonda s roverom koji bi trebao istraživati površinu našeg satelita. Tijekom prosinca su nekoliko puta približavali letjelicu površini Mjeseca, testirali komunikacijske veze te druge sustave. Informacije između Zemlje i sonde prenosit će satelit Queqiao koji su lansirali u svibnju.

Kineska sonda trebala bi obaviti astronomska mjerenja, analizirati neutronsko zračenje te istražiti teren na tamnoj strani Mjeseca. Sonda ima i spremnik težak 3 kilograma u kojem nosi krumpir i biljku talijin uročnjak kako bi na Mjesecu testirali 'mini biosferu', odnosno proučavali disanje biljaka i fotosintezu na Mjesecu, prenosi BBC. Nosi i sjemenje za eksperiment uzgoja povrća u zatvorenim uvjetima na površini Mjeseca.


 

Idi na 24sata

Komentari 47

  • 01.01.2019.

    Ma reklamu hdz da se vidi i sa zemlje.mozda se koji vanzemaljac uclani.

  • mad975.IA 31.12.2018.

    Mogu postaviti božićno drvce i staviti lampice. I tamna strana mjeseca bila bi osvijetljena.

  • franjo54 31.12.2018.

    Naci ce Muju kako potkiva konja

Komentiraj...
Vidi sve komentare