To je to što me zanima!

Klimatolog: Ako metan iz mora uđe u atmosferu naje**** smo

Švedski znanstvenici uočili su mjehure na površini mora kao posljedicu ispuštanja metana s dna. Koncentracije tog opasnog plina su 10 do 50 puta veće od normalnih
Vidi originalni članak

Znanstvenici sa Sveučilišta u Stockholmu su prije tjedan dana otkrili kako se ogromne količine metana oslobađaju s dna oceana ispod Arktika . Iako je već ranije bilo izvještaja o oslobađanju metana s oceanskog dna, ono nije predstavljalo izravnu prijetnju. Međutim, švedski znanstvenici sada su uočili mjehure na površini . Koncentracije tog opasnog plina su čak 10 do 50 puta veće od normalnih. Inače, metan ima puno snažniji staklenički utjecaj od CO2.

Koliko je otkriće uznemirujuće govori i post profesora Jasona Boxa iz Geološke službe Danske i Grenlanda koji je na Twitteru objavio : "Ako se čak i maleni dio ugljika koji se nalazi na dnu mora ispod Arktika oslobodi i uđe u atmosferu, naje*** smo."

Metan se oslobađa na dubini od 250 do 500 metara u moru Laptev kod Sibira. Izgleda da se Golfska struja , koja obilazi oko Skandinavije, posljednjih godina zagrijala i uzrokovala oslobađanje metana .

Metan koji izbacuju velike sibirske rupe služi kao veliko upozorenje. Istovremeno, postoje dokazi da su misteriozni krateri ili rupe koje su se počele pojavljivati u Sibiru također uzrokovane naglim oslobađanjem metana .

Profesor Box upozorava kako je važno smanjiti količinu ugljika u atmosferi.

- Ako ne ohladimo Arktik, fizika i posljednja mjerenja govore da ćemo pokrenuti oslobađanje ogromnih zaliha metana, što će našu djecu osuditi na pregrijanu Zemlju - pojasnio je Box.

Idi na 24sata

Komentari 78

  • drsheldoncooper 11.08.2014.

    Stvari koje se tope: Arktik, Antarktika, sladoled... Stvari za koje nas je briga da se tope : sladoled i ... da samo sladoled

  • Vortex1989 09.08.2014.

    Čuj ako ga ne ohladimo... mi samo pivu znamo ohladit hahahahah

  • AntonTrdić 08.08.2014.

    cekaj prijedvod je metan a on je napisao na twitewru "carbon" (ugljik), AAA?!

Komentiraj...
Vidi sve komentare