To je to što me zanima!

Klimatske promjene povezane s kugom i padom carstava

Toplo i vlažno vrijeme poklapalo se s razdobljima prosperiteta, a suša i loši vremenski uvjeti javljali su se u vrijeme prevrata kao što je pad Rimskog Carstva
Vidi originalni članak

Klimatske promjene mogle bi biti odgovorne za pad Rimskog Carstva, pokazuje studija objavljena u časopisu Journal. Istraživanjem 7200 antičkih prstenova stabala starih 2500 godina otkriveno je da postoji veza između klimatskih promjena i događaja u ljudskoj povijesti kao što su migracije, kuga te uspon i pad carstava. Toplo i vlažno vrijeme poklapalo se s razdobljima prosperiteta, a suša i loši vremenski uvjeti s političkim prevratima kao što je pad Rimskog Carstva.

- Uspon i pad civilizacija u prošlosti povezani su s promjenama u okolišu, uglavnom zbog utjecaja na opskrbu vodom, poljoprivrednu proizvodnju, zdravlje ljudi i građanskim sukobima - stoji u studiji.

Izrazite suše između 250. i 400. godine vežu se s ozbiljnom krizom u zapadnom Rimskom Carstvu koju su obilježile i barbarske invazije, politička previranja te ekonomski poremećaji u nekoliko pokrajina u Galiji, ali i smanjena sječa stabala.

- Povećanje sječe stabala za izgradnju došlo je paralelno s društveno-ekonomskom konsolidacijom od šestog do devetog stoljeća - piše u studiji.

Nepovoljniji klimatski uvjeti doprinijeli su i širenju pandemije Crne smrti (kuge) koja je nakon 1347. godine smanjila europsku populaciju za 40 do 60 posto.

Tehnološki napredak ipak je modernu ljudsku populaciju učinio manje osjetljivom na promjene u okolišu u određenoj mjeri, zaključuje se u studiji.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare