To je to što me zanima!

Krv jednog Australca spasila je živote čak dva milijuna beba

Australac koji je svoju krvnu plaznu donirao svaka tri tjedna u posljednjih 60 godina spasio je živote više od dva milijuna beba kojima je prijetila hemolitička bolest
Vidi originalni članak

Australac koji je svoju krvnu plazmu donirao svaka tri tjedna u posljednjih 60 godina spasio je živote više od dva milijuna beba kojima je prijetila hemolitička bolest. 

James Harrison (78) u svojoj krvi ima antitijela koja se koriste za stvaranje Anti-D injekcije čija je uloga zaustaviti odgovor imunološkog sustava majke s Rh negativnom krvnom grupom na njeno nerođeno dijete s Rh pozitivnom krvnom grupom.  

James je kada je imao 14 godina primio spasonosnu transfuziju jer je prilikom operacije grla izgubio puno krvi. Čim je postao punoljetan počeo je donirati krv, a liječnici su ubrzo otkrili kako njegova krv nosi rijetka antitijela koja mogu spasiti novorođenčad, piše Science Alert.

Znanstvenici i dalje ne znaju zašto je baš Harrisonova krv tako dragocjena no vjeruju kako bi to moglo imati veze s transfuzijom koju je primio dok je bio tinejdžer.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • bulog55gmdg 12.06.2015.

    Sreća da ima takvu krv koja spašava živote, naročito beba!! Naša je nesreća što imamo takvu vladu i političare koji žele uništiti Imunološki, pa se krv ne može prerađivati i upotrijebiti!!!

  • - DAVOR - 12.06.2015.

    Kad pogledamo ovaj primjer i mnogih drugih sličnih pa se sjetimo onih krvoloka po svijetu ISIL-ovaca ko da nismo ista vrsta. Ili neki ljudi život posvete spašavanju i udomljavanju životinja a drugi se bave ubijanjem (lovci) ko da je to neki plemeniti sport. Ne, definitivno postoje dvije ljudske vrste na zemlji.

  • bbbdado 12.06.2015.

    To je prava vijest

Komentiraj...
Vidi sve komentare