To je to što me zanima!

Kuba spriječila prijenos HIV-a i sifilisa s majke na njeno dijete

Sprečavanje prijenosa virusa veliko je postignuće. Ovo je pobjeda u borbi protiv HIV-a i drugih spolno prenosivih bolesti - rekla je Margaret Chan iz WHO-a
Vidi originalni članak

Kuba je postala prva zemlja na svijetu koja je uspjela spriječiti prijenos HIV-a i sifilisa sa zaražene majke na dijete. 

- Sprečavanje prijenosa virusa veliko je postignuće za javno zdravlje. Ovo je pobjeda u dugotrajnoj borbi protiv HIV-a i drugih spolno prenosivih bolesti - rekla je Margaret Chan iz Svjetske zdravstvene organizacije dodavši kako je riječ o važnom koraku ka generaciji bez AIDS-a.

Da je Kuba postigla velik uspjeh govori i podatak da je u toj zemlji 2013. godine rođeno samo dvoje djece s HIV-om i petero s kongenitalnim sifilisom. 

- Kuba je pokazala kako je univerzalni zdravstveni pristup ključan za uspjeh čak i kada je riječ izazovu poput HIV-a - kažu u WHO-u.

Diljem svijeta godišnje zatrudni oko 1,4 milijuna HIV pozitivnih žena. Ako se ne podvrgnu liječenju, šanse da im dijete dobije HIV iznose između 15 i 45 posto. Ako se majci daje pravovaljana terapija taj se rizik smanjuje na svega 1 posto.

Godišnje se u svijetu rodi više od 240.000 djece s HIV virusom. Ohrabrujuće zvuči da je to ipak upola manje nego u proteklom desetljeću i da se očekuje da bi se ta brojka iduće godine mogla smanjiti na 40.000

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Dex Dexter 02.07.2015.

    Kuba ima iznenađujuće dobar zdravstveni sustav i vrhunske liječnike, osobito su vrlo stručni u kvalitetnoj dijagnostici bolesti (u čemu je većina liječnika kod nas niškoristi).

  • sunčanana 02.07.2015.

    Kubanci imaju i cjepivo protiv karcinoma pluća.

  • roberticus 02.07.2015.

    Dr.Claus Köhnlein, tvrdi godinama da bolest koju već više od 33 godine poznajemo kao HIV ili "SIDA" zapravo uopće NE POSTOJI !!! Test koji se upotrebljava za dokazivanje HIV-a reagira pozitivno na čak 27 različitih I bezopasnih oboljenja kao npr.gljivične infekcije !! Test naime u krvi ne traži HIV virus već antitijela ( CD 4 ) koja su prisutna zbog tih drugih bezopasnih oboljenja Dr.Köhnlein tvrdi da se ovdije radi o jednoj od najvećih "zabluda" današnje medicine. Nadalje tvrdi da su svi HIV pacijenti kod kojih je u zadnjih 30 godina test bio pozitivan a koji nisu željeli uzimati Antiviralne lijekove i danas živi I zdravi ljudi ! A svi ostali koji su uzimali lijekove su umrli u nekoliko godina !! Pogledajte na YouTube. Dr.Claus Köhnlein

Komentiraj...
Vidi sve komentare