To je to što me zanima!

Lansirali kapsulu, ali raketa opet nije preživjela slijetanje

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
SpaceX je odmah nakon lansiranja kapsule Dragon prema ISS-u pokušao spustiti raketu koja ju je nosila, no još jednom nisu uspjeli. Sljedeća prilika bit će u lipnju
Vidi originalni članak

Privatna kompanija SpaceX lansirala je u utorak navečer kapsulu Dragon s opremom prema Međunarodnoj svemirskoj postaji, no još jednom im nije uspjelo spustiti raketu Falcon 9 na platformu u Atlantiku.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kamere su snimile spuštanje rakete prema platformi, a sve je izgledalo dobro do trenutka u kojem izgleda kao da je otišla s pravilne putanje. Elon Musk je na Twitteru napisao kako je slijetanje bilo dobro, ali da se zbog prevelike lateralne brzine odmah prevrnula. U siječnju su također stigli do platforme u oceanu, ali tada su imali preveliku brzinu i nisu imali goriva da bi stabilizirali raketu.

Iznimno izazovno slijetanje i ranije su iz SpaceX opisali kao da pokušavate balansirati dršku od metle na ruci usred oluje.

No, uspiju li u svom naumu da raketu koriste više puta, letovi u svemir mogli bi drastično pojeftiniti. Sljedeću priliku za testiranje rakete imat će već kod sljedeće opskrbne misije u lipnju.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • GrbačeSin 20.04.2015.

    ... ova nesreća je kao skuplji vatromet i bitno je da sebe pogodiš u čelo ... kaj da je sputinu izgorila vikendica u švajcarskoj bilo bi to sve puno jeftinije i od zadnjih zimskih olimpiskih igara

  • jluci82 16.04.2015.

    treba biti uporan,radišan i tvrdoglav kao magarac magarca.pa prije 100 i malo godina smo tek poletjeli sa sklepanim avionom koji je imao snagu motora današnje osrednje kosilice.čovjek ne bi bio čovjek kad ne bi u svojoj namjeri uspio.-naći će riješenje da se sve ispravi i popravi,u to ne treba sumnjati.

  • CptNemo 15.04.2015.

    Koje gluposti, raketa mora nositi dodatno gorivo za "spuštanje" koje joj značajno smanjuje nosivost korisnog tereta i dolet uopće. A što fali dobrom starom padobranu? Svi boosteri na kruto gorivo za Space Shuttle su spušteni padobranima i svi su korišteni nebrojeno puta..Bacaju lovu da bi dokazali da se može... Ma može se, naravno, samo je rezultat kad sve zbrojiš i oduzmeš - neupotrebljiva raketa za ikakav ozbiljniji orbitalni teret..

Komentiraj...
Vidi sve komentare