To je to što me zanima!

Liječnici će moći presaditi maternicu za dvije godine?

Velika Britanija: Liječnici se nadaju da će ženama u roku od dvije godine uspjeti presaditi maternicu kako bi zanijele i rodile. Zatim će im organ izvaditi
Vidi originalni članak

Britanski su liječnici najavili da će u roku od dvije godine biti omogućena transplantacija maternice. Oko 15.000 žena u Velikoj Britaniji rođena je bez maternice ili su im je morali odstraniti zbog bolesti kao što je rak. Ako žele imati djece, njihove su opcije posvojenje ili surogat-majka. Richard Smith, londonski liječnik, rekao je da su posljednja istraživanja otkrila kako organ dobro opskrbiti krvlju, što je bio problem u prijašnjim testovima. Liječnici se nadaju da će ženama uspjeti presaditi maternicu kako bi zanijele i rodile. Zatim bi im organ izvadili da smanje izloženost lijekovima koji smanjuju imunitet, a koje moraju uzimati svi pacijenti kojima je presađen organ. Tim liječnika već je počeo s pregledom 20 žena kako bi se uvjerili da su emocionalno spremne na operaciju.
Jedini prijašnji pokušaj presađivanja maternice bio je u Saudijskoj Arabiji 2000. godine, no organ je odumro i propao nakon operacije te su ga morali izvaditi. Od onda nitko nije pokušao transplantirati maternicu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare