To je to što me zanima!

Ljudska naselja na Mjesečevoj tamnoj strani? Da, moguća su!

Mjesec može postati mjesto gdje će sve nacije svijeta i biti zajedno, izgraditi zajedničku budućnost i podijeliti zajedničko putovanje - kažu u ESA-inom videu
Vidi originalni članak

Tamna strana Mjeseca u budućnosti bi mogla biti dom ljudskim kolonijama. Takve planove ima Europska svemirska agencija ESA koja je tom prigodom objavila i video pod nazivom "Destinacija: Mjesec" . U njemu se otkrivaju planovi za izgradnju ljudskih naselja na drugoj strani Mjeseca.

- Mjesec može postati mjesto gdje će sve nacije svijeta i biti zajedno , izgraditi zajedničku budućnost i podijeliti zajedničko putovanje - kaže se u videu u kojem se podsjeća na ranije ljudske misije na Mjesec koje su dosad istražile "vrlo mali dio Mjesečeve površine".

O tamnoj strani Mjeseca dosad se vrlo malo govorilo. Ono što znamo jest da njome dominira krater promjera 2500 kilometara koji je većinom u mraku, ali su njegovi rubovi izloženi Sunčevoj svjetlosti. Upravo se ti rubovi smatraju mjestom eventualno pogodnim za život ljudske vrste.

U prvoj fazi istraživanja, ESA namjerava poslati robote koji bi trebali "ispipati teren". U ranijim ispitivanjima kemijskog sastava tla otkriveni su tragovi zaleđene vode što je probudilo nadu da bi moglo biti i one u tekućem stanju.

Osim za život, tamna strana mjeseca mogla bi postati i mjesto odakle će se kretati u daljnje istraživanje svemira .

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Epicentar 27.01.2015.

    Ne mogu se načuditi, zar je moguće da netko misli kako je "tamna strana Mjeseca" doista tamna/mračna? Tako je nazivaju jer je nama sa Zemlje stalno sakrivena/ne vidljiva. Još u članku rekoše kako je onaj veliki krater taman ali da su mu rubovi ponekad malo osvijetljeni. Doista taj autor članka misli kako je tamo stalno mrak. Oni koji još dvoje neka u mislima ožive pomrčinu Zemlje. Mjesec je između Sunca i nas, dakle, ona nama druga ne vidljiva strana je tada skroz osvjetljena.

  • SabanSaban 25.01.2015.

    koja je to glupost samo vjerujte i u vanzemaljce kako se može samo prodati dio mijesecevog kvadrata i kako se preseliti ma ljudi nemoj te da vas zatvaraju u laži nemojte im vijerovati

  • ilijas 25.01.2015.

    Tamna strana?A ja mislio da se mjesec okrece oko zemlje pa su mu sve strane podjednako obasjane.

Komentiraj...
Vidi sve komentare