To je to što me zanima!

Made in Hrvatska: Pametna jakna koja se sama zagrijava

Osim za vojsku i policiju, jakna je namijenjena i službi spašavanja, moreplovcima, poštarima, ali i bolesnicima koji moraju paziti na nagle promjene temperature
Vidi originalni članak

Inteligentna jakna u kojoj vam više nikada neće biti hladno osmislili su i proizveli na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Iako izgleda poput svake druge, ona to nije. Sama određuje svoju debljinu upuhivanjem zraka u poseban prsluk ušiven u unutrašnjosti i prilagođava se vanjskoj temperaturi kako bi nositelju bilo najugodnije.

-  Što je jakna deblja, to je kao da nosite više slojeva odjeće koje morate skinuti kad vam je vruće, a to kompjutor radi automatski ispuhivanjem zraka - kaže profesor Dubravko Rogale, voditelj projekta.

Osim za vojsku i policiju, Rogale ističe kako je jakna namijenjena i službi spašavanja, moreplovcima, poštarima, sportašima, ali i bolesnicima koji moraju paziti na nagle promjene temperature.

- Interes za jaknu je velik, pogotovo izvana. Proizvodnja bi trebala početi 2012., no želimo da se proizvodi u Hrvatskoj od najkvalitetnijih materijala - ističe Rogale. Izum su zaštitili patentima u Europi i Turskoj, a onaj za SAD i Kanadu je u postupku priznavanja. Rogale i njegov tim suradnika prvi su u svijetu po svojim idejama, a Hrvatski institut za tehnologiju je u projekt uložio više od dva milijuna kuna vrijedne opreme.

Kompjutor je ušiven u jaknu

Podaci o temperaturi idu u mikroračunalo koje pomoću inteligentnog algoritma odlučuje što tijelu treba za ugodu.

Upravlja se pomoću zaslona

Na zaslonu su podaci poput vanjske temperature i stanja baterije. Možete podesiti automatsko ili ručno upravljanje jakne.

Zračni jastuk je teško napraviti

Obične tehnike šivanja nisu učinkovite pa se koriste posebne toplinske tehnike, ultrazvučno i visokofrekventno šivanje zračnih komora.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • perky 15.12.2011.

    pozdrav inovatorima,neznam jel ste upuceni u zakone,al za kradu inovacije su ogromne posljedice,moja firma "Hoffmann Group GMBH" prodaje jaknu marke "Milwaukee" koja se grije pomocu 12v baterije,isto tako se moze riktat temperatura grijanja.....znaci izum je kopiran samo malo drukcije napravljen,danas cu obavjestit svoju firmu,pa se u skorom vremenu cujete....

  • user_130053 15.12.2011.

    Sad ocekujem pitanje tipa "A jel se moze spojiti na iphone?"..ccc

  • febox 15.12.2011.

    ovaj gospon bu već popoldan u ameriki nažalost

Komentiraj...
Vidi sve komentare