Tech

Komentari 31

Made in Hrvatska: Pametna jakna koja se sama zagrijava

Made in Hrvatska: Pametna jakna koja se sama zagrijava

Osim za vojsku i policiju, jakna je namijenjena i službi spašavanja, moreplovcima, poštarima, ali i bolesnicima koji moraju paziti na nagle promjene temperature

Inteligentna jakna u kojoj vam više nikada neće biti hladno osmislili su i proizveli na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Iako izgleda poput svake druge, ona to nije. Sama određuje svoju debljinu upuhivanjem zraka u poseban prsluk ušiven u unutrašnjosti i prilagođava se vanjskoj temperaturi kako bi nositelju bilo najugodnije.

-  Što je jakna deblja, to je kao da nosite više slojeva odjeće koje morate skinuti kad vam je vruće, a to kompjutor radi automatski ispuhivanjem zraka - kaže profesor Dubravko Rogale, voditelj projekta.

Osim za vojsku i policiju, Rogale ističe kako je jakna namijenjena i službi spašavanja, moreplovcima, poštarima, sportašima, ali i bolesnicima koji moraju paziti na nagle promjene temperature.

- Interes za jaknu je velik, pogotovo izvana. Proizvodnja bi trebala početi 2012., no želimo da se proizvodi u Hrvatskoj od najkvalitetnijih materijala - ističe Rogale. Izum su zaštitili patentima u Europi i Turskoj, a onaj za SAD i Kanadu je u postupku priznavanja. Rogale i njegov tim suradnika prvi su u svijetu po svojim idejama, a Hrvatski institut za tehnologiju je u projekt uložio više od dva milijuna kuna vrijedne opreme.

Kompjutor je ušiven u jaknu

Podaci o temperaturi idu u mikroračunalo koje pomoću inteligentnog algoritma odlučuje što tijelu treba za ugodu.

Upravlja se pomoću zaslona

Na zaslonu su podaci poput vanjske temperature i stanja baterije. Možete podesiti automatsko ili ručno upravljanje jakne.

Zračni jastuk je teško napraviti

Obične tehnike šivanja nisu učinkovite pa se koriste posebne toplinske tehnike, ultrazvučno i visokofrekventno šivanje zračnih komora.