To je to što me zanima!

Mali uređaj u tijelu moći će nas upozoriti kako imamo infarkt

Uređaj AngelMed Guardian prolazi kliničko ispitivanje. Sastoji se od uređaja veličine pacemakera koji se ugrađuje u tijelo i vanjske jedinice koja prima upozorenja
Vidi originalni članak

Maleni uređaj usađen u naše tijelo mogao bi nam spasiti život i upozoriti nas da ćemo uskoro imati infarkt. Prema statistikama u SAD-u, više od 30 posto od milijun ljudi koji su pretrpjeli srčani udar umre prije no što potraže liječničku pomoć.

Iako su razne edukativne kampanje naučile ljude pratiti na znakove koji ukazuju na srčani udar, prosječno vrijeme od javljanja simptoma do dolaska u bolnicu je oko tri sata. 

Kako prenosi Daily Mail, uređaj AngelMed Guardian koristi vibracije, zvukove i vizualna upozorenja kako bi uskoro mogli imati srčani udar. Uređaj koji košta oko 74.000 kuna trenutno je na kliničkom ispitivanju, a ono što ga čini posebnim su baš ta upozorenja. Kako je moguće da neki pacijenti ne čuju zvukove upozorenja, zbog odjeće, buke ili raznih faktora, vibracija je dodatni mehanizam koji je vjerojatnije da će osjetiti. 

Uređaj dolazi s dvije razine upozorenja. Prva označava da je moguće da pacijent ima srčani udar i da treba pozvati hitnu pomoć, a druga da je stanje takvo da bi u sljedećih 48 sati trebao posjetiti liječnika. 

Uređaj koji se ugrađuje u tijelo dolazi s vanjskom jedinicom koja prima upozorenja, a pacijenti, osobito stariji, u studiji su ispitivali koliko je praktičan te su mogli lako prepoznati razliku između alarma.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • RobertKinčeš 19.04.2012.

    ma platiš 74000kn. i umret ćeš dok ti ugrađuju taj uređaj.

  • kizo1007 18.04.2012.

    hahahaha, zamisli dođeš doktoru i kažeš ja ću imati infarkt. Završio si u ludari dok si reko britva, pa naši doktori ne vjeruju da si bolestan dok ne umreš a i tada je upitno jesi li umro od bolesti ili samo da im napakostiš.Ako ti i povjeruju reći će prvi slobodni termin je za 3-6 mjeseci pa ti sad reci da ti se taj aparat isplati

Komentiraj...
Vidi sve komentare