To je to što me zanima!

Matične stanice ispod noktiju obnavljaju vrhove prstiju

Pokusi na miševima su dokazali kako ispod matičnih stanica koje proizvode nokat postoji meko tkivo. Signal iz nokta u rastu potaknuo je formiranje nove kosti
Vidi originalni članak

Matične stanice ispod korijena noktiju na prstima osim što su odgovorne za rast noktiju, obnavljaju i amputirane vrhove prstiju, pišu Science News

Poznata je činjenica kako kod djece i nekih odraslih mogu ponovo narasti vrhovi amputiranih prstiju na rukama ili nogama, riječ je samo o području ispod nokta. Regeneracija je moguća jedino ukoliko je na amputiranom prstu ostalo matičnih stanica. 

Pokusi na miševima

Kako ističe Mayumi Ito iz New York University Langone Medical Centra, medicinska znanost bi ubrzo mogla koristiti 'matične stanice noktiju kako bi liječila bolesti noktiju ili čak amputirane udove'. 

Mayumi Ito i kolege izvodili su pokuse na miševima, ispod matičnih stanica koje proizvode nokat pronašli su meko tkivo. Kad su mišu odrezali kraj prsta, signal iz nokta u rastu potaknuo je tkivo ispod da formira novu kost. Istraživanje su objavili u časopisu Nature.

Druga skupina znanstvenika otkrila je kako kod vodozemaca postoje slični signali koji obnavljaju udove.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • WOMANIZER 15.06.2013.

    jadni miševi :(........istraživanje je super korak naprijed za znanost!

  • milamajkodisam 15.06.2013.

    sve mešto gledam ispod noktiju ,definitivno nisu matične stanice

Komentiraj...
Vidi sve komentare