To je to što me zanima!

Meta će možda morati ugasiti Instagram i Facebook u Europi: 'Imamo probleme s propisima'

'Ukoliko ne možemo prenositi podatke među regijama i zemljama u kojima poslujemo ili ako nam je to zabranjeno, to će utjecati na naše pružanje usluga'
Vidi originalni članak

Tvrtka Meta je u svom godišnjem planu i izvještaju objavila kako postoji mogućnost da će popularne društvene platforme Instagram i Facebook biti ugašene u Europi. Navode kako imaju problema s europskim propisima koji sprečavaju prenošenje, pohranjivanje i obradu podataka korisnika iz Europe na američkim serverima, piše Euronews.

- Ukoliko ne možemo prenositi podatke među regijama i zemljama u kojima poslujemo ili ako nam je to zabranjeno, to će utjecati na naše pružanje usluga. U najgorem slučaju više nećemo moći ponuditi svoje usluge u sklopu aplikacija Instagrama i Facebooka - poručili su iz Mete.

FACEBOOK U PROBLEMIMA Najgori dan: Zuckerberg izgubio skoro 30 milijardi dolara, potonule i dionice Facebooka

Tvrtka Meta je uobičajeno koristila Privacy Shield kao pravnu osnovu za transatlantski prijenos podataka. Ali, u ljeto 2020. godine Europski sud pravde je rekao kako je došlo do poništenja sporazuma zbog kršenja privatnosti europskih građana.

Naposljetku su tvrtke iz SAD-a morale slati podatke i obavljati prijenos putem SCC-a (standardnih ugovornih klauzula). Sada rade na poboljšanoj verziji.

POSUSTALI ZA TIKTOKOM Facebooku prvi put u 18 godina pao dnevni broj korisnika

- Trenutno je prioritet novi i ažurirani protok podataka za nas, kao i za naše partnere iz SAD-a – rekao je glasnogovornik Europske komisije.

Pregovori i rasprave su se odvijali na dvije razine, i to političke i tehničke. Naveli su da je sve to uključivalo redovite sastanke između povjerenika Reyndersa i njegove kolegice, američke tajnice za trgovinu Gine Raimondo.

RAZVIJAJU GA DVIJE GODINE Facebook najavio da rade na novom AI superračunalu, tvrde da će biti najbrže na svijetu

- Ovo nažalost dugo traje, ali moramo uravnotežiti privatnu i nacionalnu sigurnost – rekao je glasnogovornik.

- Naravno da nam cilj nije povlačenje iz Europe, ali stvarnost je da se Meta oslanja na prijenos podataka između EU i SAD-a za rad na globalnim uslugama. Pokušavamo minimalizirati probleme i poremećaje - rekao je Nick Clegg, Metin potpredsjednik za globalne poslove.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • herojnad herojima 15.03.2022.

    bravo

  • 13.02.2022.

    Još nisu nek i onaj Whatsapp zatvore ionak je pun rupa za špijuniranje podataka.

  • Floki7 09.02.2022.

    Hahaha Svak ko je pametan zna da se nece ovo dogoditi…

Komentiraj...
Vidi sve komentare