To je to što me zanima!

Mladić (19) iz Samobora izumio je letjelicu za detekciju mina

Samoborski inovator: Tek mu je 19 godina, a već je osvojio brojne nagrade. U Ženevi je oduševio žiri i porazio kolege inovatore koji su završili prestižne fakultete
Vidi originalni članak

Jurica Rešetar (19) iz Dubrave Samoborske odličan je maturant Srednje strukovne škole Samobor. Uz to je i mladi nagrađivani inovator koji se s natjecanja redovito vraća s medaljama.

U Ženevi je osvojio zlato za inovaciju Letjelica za detekciju mina i požara te srebro za inovaciju LED kocka gdje ga je međunarodni sud sastavljen od osamdesetak svjetskih stručnjaka ocijenio najuspješnijim među više od 1100 izlagača.

- Nakon ocjenjivanja sam dobio nekoliko poslovnih ponuda. Vidjet ćemo što će od toga biti - rekao je Rešetar, koji nastavlja s inovativnim radom. Letjelicu koja je opremljena senzorima i lebdi do pet centimetara iznad zemlje želi dovesti do savršenstva pa će na njoj raditi tijekom ljetnih praznika.

- Najveći mi je problem nedostatak vremena. Na letjelici sam radio tri mjeseca, a uz školu i obaveze nije jednostavno, no nekako sam ipak uspio - rekao je budući student Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Do ideja, kaže, dolazi kad uoči problem: razmišlja kako ga ukloniti ili barem ublažiti.

S Juricom je u Ženevi bio i Josip Barbić (18), učenik trećeg razreda samoborske Strukovne škole. On je za rad Pametna pasivna kuća osvojio brončanu medalju.

Njihov je školski mentor profesor Ivan Vlainić.

- Nagrade iz Ženeve do sada su najveći uspjeh samoborskih inovatora. Na sajmu su izlagali odrasli, fakultetski obrazovani ljudi s iskustvom, pa je time uspjeh naših učenika još veći - rekao je Vlainić.

Idi na 24sata

Komentari 70

  • OklježĆiras 04.06.2012.

    ćim dobiješ putovnicu bježi što dalje iz žabokrečine,i kad dođeš u neku dobru državu.odmah pojedi putovnicu i nevračaj se ni kao turista....sretno ti bilo

  • astra357 03.06.2012.

    sada mogu naši obrtnici i firme uložiti novac u mladog inovatora, ali nažalost to se neće dogoditi, jer je jednostavnije uvoziti iz Kine.Svaka čast devetnaestogodišnjaku iz Samobora.

  • IBM 02.06.2012.

    Koliko ovakvih vijesti ima,pa to je super.Ali naravno,ovi super izumi neće proći u Hrvatskoj jer imamo takvu državu... Samo možeš u svijetu uspjeti.Samo tako nastavi! ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare