To je to što me zanima!

Mobitele ćemo moći puniti i preko radijskih i Wi-Fi signala

Znanstvenici su u svom istraživanju koristili metamaterijale kojima su mikrovalne signale pretvorili u električnu energiju od 7,3 V, malo više od prosječnih punjača
Vidi originalni članak

Znanstvenici sa Sveučilišta Duke uspjeli su proizvesti električnu energiju dovoljnu za punjenje mobitela iz mikrovalnih signala, a znanstvenici navode da je tehnologija koju su koristili učinkovita poput korištenja solarnih panela. 

Koristili su razne metamaterijale, kojima su uspjeli uhvatiti energiju i pretvoriti je za druge namjene. Predviđa se da bi se u budućnosti za proizvodnju energije mogli koristiti satelitski, Wi-Fi ili audio signali. Koristili su vodiče od fiberglasa i bakra na elektroničkoj ploči te su mikrovalove pretvorili u 7,3 V električne energije, što je neznatno više od prosječnog USB punjača za mobitele. 

- Ciljamo na najvišu učinkovitost koju možemo postići. Dosad je iskoristivost bila oko 6 do 10 posto, ali s novim dizajnom uspjeli smo poboljšati pretvaranje energije na 37 posto, što je usporedivo sa solarnim ćelijama - kaže Allen Hawkes.

Metamaterijali su umjetni materijali koji pokazuju svojstva koja se ne mogu inače naći u prirodi, piše BBC. Znanstvenici se nadaju da će se u budućnosti ova tehnologija moći ugraditi u mobitele, što bi omogućilo da ih se puni bežično dok se ne koriste. Vjeruju i da bi ovo pomoglo ljudima koji žive u udaljenim područjima bez pristupa električnoj mreži. Tamo bi mogli prikupljati energiju od signala koji proizvode bazne stanice. 

- Naš rad prikazuje jednostavan i povoljan pristup prikupljanju elektromagnetske energije. Ljepota ovoga je da za prikupljanje više energije samo treba izgraditi više dijelova - navodi Steven Cummer. 

Idi na 24sata

Komentari 28

  • strmi007 17.11.2013.

    Dobra stvar

  • drzsee 14.11.2013.

    i oboljevat s još većim postotkom...

  • falkyrock 13.11.2013.

    vau otkrili ste nešta,što je Tesla otkrio jo odavno

Komentiraj...
Vidi sve komentare