To je to što me zanima!

"Moje kravlje srce": Curici ugradili vratnu žilu teleta

Britanski liječnici ugradili su tek rođenoj djevojčici teleću vratnu žilu jer nija imala glavnu arteriju koja odvodi krv iz srca. Megan (1) je danas zdrava...
Vidi originalni članak

Djevojčica Megan Mills iz britanskog Dorseta rodila se bez glavne arterije te nije imala pravilan dovod krvi u pluća. Nisu joj mogli ugraditi umjetnu žilu koja je bila predebela pa se liječnik Marcus Haw odlučio za "novu metodu". Presadio joj je vratne žile od teleta, koje su uzgojili u SAD-u za transplantacije. Danas jednogodišnja djevojčica ima normalan zdrav život. Rijetku bolest Truncus arteriosus otkrili su nekoliko dana nakon Meganina rođenja. Radi se o urođenoj malformaciji u kojoj plućna arterija i aorta nisu razdvojene nego tvore zajedničku žilu. Budući da je bila tek rođena beba, nisu joj mogli usaditi umjetnu žilu.
- Teleće žile su vrlo fleksibilne i male bebe će ih lakše prihvatiti nego one napravljene od umjetnih vlakana - objasnio je dr. Haw. Djevojčica se nakon operacije potpuno oporavila, a njezini roditelji Joanne i Paul su oduševljeni.
- Prvo smo bili šokirani kada nam je liječnik rekao da će joj usaditi kravlju žilu, ali znali smo da nemamo izbora. Srećom, upalilo je - rekla je Joanne (30). Malena Megan morat će na još jednu operaciju s tri godine. Tada će dobiti novu teleću žilu ili umjetnu.
- Kada je gledam kako veselo trči, osjećam se neobično jer znam da ima dio telećeg srca što je održava živom - zaključila je majka.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Wolverin 14.03.2009.

    A sta je bilo sa teletom ???

  • siptarcina 04.03.2009.

    Kako mala plače , muuuuuuuuuaaaaaaaaa ?

  • classic 03.03.2009.

    Nije losa ideja.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare