To je to što me zanima!

Musk najavio da će stvoriti konkurenciju ChatGPT-u

Musk je kritizirao Microsoftovu partnersku tvrtku OpenAI, koja je stvorila chatbot senzaciju ChatGBT, istaknuvši kako se u tom slučaju radi o "treniranju umjetne inteligencije da laže"
Vidi originalni članak

Milijarder Elon Musk rekao je u ponedjeljak da će pokrenuti platformu umjetne inteligencije naziva "TruthGPT" kako bi stvorio konkurenciju Microsoftu i Googleu u tom području.

Musk je kritizirao Microsoftovu partnersku tvrtku OpenAI, koja je stvorila chatbot senzaciju ChatGBT, istaknuvši kako se u tom slučaju radi o "treniranju umjetne inteligencije da laže".

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dodao je kako je OpenAI postao "zatvoreni izvor" i "profitna" organizacija "usko povezana s Microsoftom".

Također je optužio Larryja Pagea, suosnivača Googlea, da ne shvaća ozbiljno pitanja povezana sa sigurnošću umjetne inteligencije.

- Pokrenut ću nešto što ću nazvati 'TruthGPT', odnosno umjetnu inteligenciju koja pokušava u najvećoj mogućoj mjeri tragati za istinom i razumjeti prirodu svemira - kazao je Musk u intervjuu s novinarom Fox Newsa Tuckerom Carlsonom koji će biti u cijelosti emitiran kasnije u ponedjeljak,

ODGOĐENO U ZADNJI TRENUTAK... Zamrznuti ventil 'krivac' je za odgodu lansiranja Muskova Starshipa: Novi let u srijedu?

- Mislim da bi to mogao biti najbolji put prema sigurnosti - u smislu da umjetna inteligencija kojoj je stalo do razumijevanja svemira vjerojatno neće uništiti ljude jer smo mi zanimljiv dio svemira - dodao je.

Musk vrbuje istraživače umjetne inteligencije iz Googlea kako bi mu se priključili u pokretanju startupa koji bi bio rival OpenAI-u, kazali su upućeni izvori Reutersu.

Uništenje civilizacije

Ranije su Musk i skupina stručnjaka za umjetnu inteligenciju pozvali na šestomjesečnu pauzu u razvoju sustava moćnijih opet OpenAI-ovog GPT-4, argumentirajući da oni potencijalno predstavljaju velik sigurnosni rizik.

Musk je ponovio svoja upozorenja o umjetnoj inteligenciji u intervjuu s Carlsonom. Istaknuo je kako je "umjetna inteligencija opasnija od, recimo, pogrešnog dizajna zrakoplova ili održavanja proizvodnje ili loše proizvodnje automobila".

INAČE SLIJEDI ZABRANA Italija naredila: Do kraja travnja OpenAI mora zaštititi osobne podatke korisnika ChatGPT-a

- Ima potencijal za uništenje civilizacije - kazao je.

Primjerice, iznimno razvijena umjetna inteligencija može pisati nevjerojatno dobro i ima potencijal za manipuliranje javnim mnijenjem, rekao je čelnik Tesle, SpaceX-a i Twittera.

Za vikend je na Twitteru objavio da je razgovarao s bivšim predsjednikom Barackom Obamom, dok je on bio na vlasti, te mu je poručio kako Washington treba "potaknuti reguliranje umjetne inteligencije".

Musk je bio suosnivač OpenAI-a 2015., ali je odstupio iz upravnih tijela 2018.

OPTIMISTIČAN JE Elon Musk: Twitter bi uskoro mogao pozitivno poslovati

Tvitao je 2019. kako je napustio OpenAI jer se trebao usredotočiti na Teslu i SpaceX te zato što se "Tesla natjecao za neke iste ljude kao OpenAI i ja se nisam slagao s nekim stvarima koje je tim OpenAI-a želio napraviti".

Microsoft je u siječnju najavio dodatnu investiciju od više milijardi u OpenAI.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare