Obavijesti

Tech

Komentari 0

Musk najavio da će stvoriti konkurenciju ChatGPT-u

Musk najavio da će stvoriti konkurenciju ChatGPT-u

Musk je kritizirao Microsoftovu partnersku tvrtku OpenAI, koja je stvorila chatbot senzaciju ChatGBT, istaknuvši kako se u tom slučaju radi o "treniranju umjetne inteligencije da laže"

VIDEO

Milijarder Elon Musk rekao je u ponedjeljak da će pokrenuti platformu umjetne inteligencije naziva "TruthGPT" kako bi stvorio konkurenciju Microsoftu i Googleu u tom području.

Musk je kritizirao Microsoftovu partnersku tvrtku OpenAI, koja je stvorila chatbot senzaciju ChatGBT, istaknuvši kako se u tom slučaju radi o "treniranju umjetne inteligencije da laže".

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Elon Musk 01:09

Dodao je kako je OpenAI postao "zatvoreni izvor" i "profitna" organizacija "usko povezana s Microsoftom".

Također je optužio Larryja Pagea, suosnivača Googlea, da ne shvaća ozbiljno pitanja povezana sa sigurnošću umjetne inteligencije.

- Pokrenut ću nešto što ću nazvati 'TruthGPT', odnosno umjetnu inteligenciju koja pokušava u najvećoj mogućoj mjeri tragati za istinom i razumjeti prirodu svemira - kazao je Musk u intervjuu s novinarom Fox Newsa Tuckerom Carlsonom koji će biti u cijelosti emitiran kasnije u ponedjeljak,

Zamrznuti ventil 'krivac' je za odgodu lansiranja Muskova Starshipa: Novi let u srijedu?
Zamrznuti ventil 'krivac' je za odgodu lansiranja Muskova Starshipa:  Novi let u srijedu?

- Mislim da bi to mogao biti najbolji put prema sigurnosti - u smislu da umjetna inteligencija kojoj je stalo do razumijevanja svemira vjerojatno neće uništiti ljude jer smo mi zanimljiv dio svemira - dodao je.

Musk vrbuje istraživače umjetne inteligencije iz Googlea kako bi mu se priključili u pokretanju startupa koji bi bio rival OpenAI-u, kazali su upućeni izvori Reutersu.

Uništenje civilizacije

Ranije su Musk i skupina stručnjaka za umjetnu inteligenciju pozvali na šestomjesečnu pauzu u razvoju sustava moćnijih opet OpenAI-ovog GPT-4, argumentirajući da oni potencijalno predstavljaju velik sigurnosni rizik.

Musk je ponovio svoja upozorenja o umjetnoj inteligenciji u intervjuu s Carlsonom. Istaknuo je kako je "umjetna inteligencija opasnija od, recimo, pogrešnog dizajna zrakoplova ili održavanja proizvodnje ili loše proizvodnje automobila".

Italija naredila: Do kraja travnja OpenAI mora zaštititi osobne podatke korisnika ChatGPT-a
Italija naredila: Do kraja travnja OpenAI mora zaštititi osobne podatke korisnika ChatGPT-a

- Ima potencijal za uništenje civilizacije - kazao je.

Primjerice, iznimno razvijena umjetna inteligencija može pisati nevjerojatno dobro i ima potencijal za manipuliranje javnim mnijenjem, rekao je čelnik Tesle, SpaceX-a i Twittera.

Za vikend je na Twitteru objavio da je razgovarao s bivšim predsjednikom Barackom Obamom, dok je on bio na vlasti, te mu je poručio kako Washington treba "potaknuti reguliranje umjetne inteligencije".

Musk je bio suosnivač OpenAI-a 2015., ali je odstupio iz upravnih tijela 2018.

Elon Musk: Twitter bi uskoro mogao pozitivno poslovati
Elon Musk: Twitter bi uskoro mogao pozitivno poslovati

Tvitao je 2019. kako je napustio OpenAI jer se trebao usredotočiti na Teslu i SpaceX te zato što se "Tesla natjecao za neke iste ljude kao OpenAI i ja se nisam slagao s nekim stvarima koje je tim OpenAI-a želio napraviti".

Microsoft je u siječnju najavio dodatnu investiciju od više milijardi u OpenAI.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama
Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja