To je to što me zanima!

Otkrili 8 planeta: Na Zemljinu 'blizancu' možda ima i života

Samo 150.000 zvijezda pratio je teleskop Kepler, a među njima je pronašao više od 1000 planeta, dok ih još 3000 čeka potvrdu. Među njima su i brojni slični Zemlji
Vidi originalni članak
David A. Aguilar (CfA)

Planet kojeg su otkrili astronomi u orbiti daleke zvijezde najsličniji je Zemlji od svih koje smo dosad pronašli. Kepler 438b samo je 12 posto veći od Zemlje, a nalazi se u orbiti narančastog patuljka te prima oko 40 posto više sunčeve energije od našeg planeta. 

Zbog svoje veličine, vjerojatno se radi o stjenovitom planetu, ali koji je u zoni pogodnoj za život, što znači da bi na njemu moglo biti tekuće vode. Planet je inače od Zemlje udaljen 470 svjetlosnih godina i nalazi se u zviježđu Lira, a njegova godina traje 35 dana. 

Za otkriće ovog planeta zadužen je reaktivirani teleskop Kepler, koji je uz njega otkrio još osam planeta. Tri se nalaze u zoni pogodnoj za život. 

NASA

- Iz Keplerovih analiza i drugih podataka koje imamo, ne znamo imaju li ovi planeti oceane s ribama ili kontinente pune šuma - rekao je za BBC Doug Caldwell iz programa SETI. Dodaje kako znamo samo njihovu veličinu i energiju koju primaju od svoje zvijezde.

Stoga znanstvenici jedva čekaju početak rada telesopa James Webb, koji će naslijediti Hubble te europskog ekstremno velikog teleskopa (ELT) koji se gradi u Čileu. Uz njih će znanstvenici moći analizirati i atmosferu dalekih planeta u potrazi za životom u svemiru.

Idi na 24sata

Komentari 92

  • KV-2 09.01.2015.

    prvo i prvo.... ajde malo razmislite o tome vi koji vjerujete da je bog sve stvorio.... Svemir je beskonačno velik, u njemu ima milijarde galaksija, milijarde zvjezda i planeta, od tih planeta jako puno ih je kamenih i puno ih sigurno ima koji mogu podržavati život, ako ti vanzemaljci isto vjeruju u neke svoje bogove..... a samo na zemlji postoji preko sto religija, kako onda možete reći da je krčćanstvo jedina i prava i da je vaš bog jedini a svi ostali su lažni???... osim toga, po vašem vjerovanju bog je stvorio toliki svemir, toliko puno galaksija i planeta samo da bi se brinuo o jednoj, ovoj našoj.... seems legit! Vi vjerujete u te gluposti bez ikakvih dokaza i stalno želite nametati svoju vjeru drugima i onda se bunite da bismo mi trebali zadržati ateizam za sebe?? Osim toga stalno ignorirate sva otkrića moderne znanosti... valjda zato jer mislite da su nepismeni stanovnici nekog plemena koji nisu znali objasniti kako kiša pada i koji su izmislili vjeru da bi pokušali objasniti kako svijet radi prije puno tisućljeća bez ikakvog znanja bili pametniji od današnjih modernih znanstvenika koji imaju pristup najboljoj tehnologiji??? ODGOVOR JE JEDNOSTAVAN: Bog je samo civilizirani izraz za "preglup sam da bih razumio kako stvari funkcioniraju"

  • Behemot 09.01.2015.

    Kepleru će izrasti nos odnosno antena koliko izmišlja .. ;)

  • CptNemo 08.01.2015.

    12% veća gravitacija sa prosječnom temperaturom od 60C+ . Savršeno mjesto za život :P

Komentiraj...
Vidi sve komentare