To je to što me zanima!

Nacrti za pištolj iz 3D printera skinuti su više od 100.000 puta

Dok su u tvrtki itekako zadovoljni ogromnim zanimanjem za pištolj, vijest sigurno neće oduševiti sve one koji su ionako zabrinuti zbog količine oružja u SAD-u
Vidi originalni članak

Nacrti za prvi pištolj napravljen s pomoću 3D printera, iz kojeg je u subotu uspješno ispaljen prvi metak, u dva dana preuzeti su više od 100.000 puta, piše Forbes. CAD-datoteke za pištolj Liberator deset su puta popularnije od svih komponenti koje je američka tvrtka Defense Distributed dosada proizvela, poput tijela za AR-15 i spremnika za AK-47.

– Mislim da nitko od nas nije očekivao da će biti preuzet toliko puta – rekao je Haroon Khalid, developer tvrtke.

Za servis preko kojega zainteresirani mogu skidati nacrte u Defense Distributedu odabrali su Megu, stranicu za pohranu sadržaja koju je pokrenuo kontroverzni Kim Dotcom. Osnivač tvrtke, 25-godišnji Cody Wilson, kaže da su odabrali baš taj servis jer je brz i besplatan, ali i zbog toga što osjećaju simpatije prema Dotcomu, bivšem hakeru koji je početkom prošle godine bio uhićen zbog kršenja autorskih prava i reketiranja, nakon čega je postao žestoki kritičar američke vlade.

– Postoji mnogo servisa koje smo mogli koristiti, on odabrali smo ovaj. On je predan borbi – rekao je Wilson.

Dok su u tvrtki itekako zadovoljni ogromnim zanimanjem za pištolj, vijest sigurno neće oduševiti sve one koji su ionako zabrinuti zbog prevelike količine oružja u SAD-u. Među njima je demokratski senator Charles Schumer iz New Yorka koji je rekao da mu se od vijesti o proizvodnji ovih pištolja okreće želudac.

– Suočeni smo sa situacijom u kojoj svatko, kriminalac, terorist, može otvoriti tvornicu oružja u svojoj garaži, a oružje koje proizvede bit će nemoguće detektirati – rekao je Schumer.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • morski_pas 13.05.2013.

    ma beš taj pištoljčić nek stave nacrt da si sprintam neki autić :))))))))

  • WOMANIZER 11.05.2013.

    stvarno šta sve neće izmislit!

  • CptNemo 10.05.2013.

    Skinut ću je i ja - da ga imam u arhivi, za budućnost. Za (manje od, čak) 100 godina će se ljudi čudom isčuđavati tako jednostavnoj i neefikasnoj tehnologiji. Ali to nije ništa, ovi printeri koji su dostupni svekolikom pučanstvu, rade s plastikom. Čekaj da vidiš one koji rade sa tekućim metalom ;) ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare