To je to što me zanima!

Najlakši metal: Lakši je i od pera, a od njega će raditi avion

Najlakši materijal na svijetu, “mikromreža” 100 puta je lakša od stiropora ali kruta poput metala. Od nje planiraju izrađivati zrakoplove i svemirske letjelice
Vidi originalni članak

Najlakši materijal na svijetu, “mikromreža” 100 puta je lakša od stiropora ali kruta poput metala. Od nje planiraju izrađivati zrakoplove i svemirske letjelice.

Znanstvenici s kalifornijskih sveučilišta UC Irvine i Caltech te tvrtka HRL Laboratories proizveli su najlakši materijal na svijetu, a Boeing ga želi primijeniti u izradi zrakoplova. “Mikromreža” inspirirana je strukturom ljudskih kostiju koje su čvrste izvana i uglavnom šuplje iznutra. 

Novi materijal je 100 puta lakši od stiropora, a tajna njegove lakoće je građa koju čine šuplje cjevčice što podržava strukturu materijala koja je u stvarnosti 99,99 posto zrak. Zahvaljujući praznini između molekula, mreža izrazito upija energiju što je Sophia Yang iz HRL laboratorija pojasnila na konkretnom primjeru.

- Omotali smo jaje ‘mikromrežom’ i bacili ga s visine od 25 katova. Nakon pada, jaje je ostalo čitavo - kazala je Yang. Dodala je da bi ovaj materijal u budućnosti mogao pomoći Boeingu da mnogo uštedi na težini aviona, ali će još biti čvrst poput današnjih modela zrakoplova.

Idi na 24sata

Komentari 53

  • kiko3655 15.10.2015.

    a dobro di je slika tog super materijala

  • lokal patriota 15.10.2015.

    Teži putnici od aviona i šta sada.

  • Comarac 15.10.2015.

    ako avion i "preživi" pad, putnici vjerovatno neće, oni se sastoje od drugog materijala ;-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare