To je to što me zanima!

Najvrjedniji suvenir Neila Armstronga je mala kamera

Kamera koja je snimala spuštanje na Mjesec 40 godina bila je skrivena u bijeloj torbi koju je Armstrong donio s Mjeseca. Torbu je slučajno otkrila njegova supruga
Vidi originalni članak

Ma, to je samo neko smeće koje želimo uzeti sa sobom, rekao je Neil Armstrong kolegi Mikeu Collinsu nakon što se s Buzzom Aldrinom vratio u komandni modul Apolla 11.

Neil je sa sobom donio malenu bijelu torbicu u kojoj su bili dijelovi lunarnog modula, koje su on i Aldrin ostavili na površini Mjeseca. Taj razgovor zabilježen je u transkriptima, no nitko mu nije pridavao previše pažnje među stotinama stranica. U planiranju misije to nije bilo zamišljeno, no Neil je odlučio malo prekršiti protokol i ipak uzeti nekoliko suvenira iz lunarnog modula.

Armstrong je svoju više od 40 godina čuvanu tajnu sa sobom odnio u grob i da njegova supruga Carol (70) nije slučajno prekopavala po njegovim stvarima, možda nikad ne bi ni bila otkrivena. Čim je otkrila bijelu torbu punu predmeta koji su je podsjećali na suprugovu povijesnu misiju, Carol je fotografirala svih 20 predmeta i poslala ih Institutu Smithsonian.

Ubrzo su stigli i stručnjaci te potvrdili da je riječ o predmetima iz lunarnog modula. Među njima je i kamera koja je snimila legendarno spuštanje na Mjesec te povijesno postavljanje američke zastave. Tu su i neki alati, kabeli i zaštitne mrežice za fiksiranje dijelova koji bi mogli smetati u kabini modula.

Armstrongova supruga donirala je sve predmete muzeju Smithsoniana u kojem će uskoro biti izloženi, a neke fotografije iz kamere, koja je trebala ostati na Mjesecu, bit će ovih dana prodane na aukciji za više od četiri milijuna kuna. Neil Armstrong je umro 2012. godine, nekoliko mjeseci nakon operacije srca.    

Idi na 24sata

Komentari 88

  • vucidas 10.02.2015.

    kako je moguće da zastava vijori kad na mjesecu nema ničega?

  • aris1 10.02.2015.

    pehhh, stvarno imaš peh. Vjeruješ u nedokazane priče o spuštanju na Mjesec, pa si mrzovoljan kad neko pokušava dokazati suprotno. Oprosti, i ja bih želio vjerovati tim pričama ali ima niz nelogičnosti. Viorenje zastave me uopće ne muči. Imaš pravo kod teorije da je Mjesec nezanimljiv i beskoristan u smilu eksploatacije, više koristi imaju od ratova za naftu. Nego, neka mi netko objasni je li moguće i kako funkcioniraju motori(mlazni, raketni ili koje druge vrste) u vakuumu? Kako ostvariti potisak ako nema atmosfere?

  • CptNemo 10.02.2015.

    Fućkaš kameru, mada nije niti ona bezvrjedna. Mene bi JAKO zanimalo što je sve bilo na tom filmu koji je bio u njoj..... ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare