Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
88 komentara

Najvrjedniji suvenir Neila Armstronga je mala kamera

Kamera koja je snimala spuštanje na Mjesec 40 godina bila je skrivena u bijeloj torbi koju je Armstrong donio s Mjeseca. Torbu je slučajno otkrila njegova supruga

24sata
Foto: 24sata
88 komentara

Ma, to je samo neko smeće koje želimo uzeti sa sobom, rekao je Neil Armstrong kolegi Mikeu Collinsu nakon što se s Buzzom Aldrinom vratio u komandni modul Apolla 11.

Neil je sa sobom donio malenu bijelu torbicu u kojoj su bili dijelovi lunarnog modula, koje su on i Aldrin ostavili na površini Mjeseca. Taj razgovor zabilježen je u transkriptima, no nitko mu nije pridavao previše pažnje među stotinama stranica. U planiranju misije to nije bilo zamišljeno, no Neil je odlučio malo prekršiti protokol i ipak uzeti nekoliko suvenira iz lunarnog modula.

Armstrong je svoju više od 40 godina čuvanu tajnu sa sobom odnio u grob i da njegova supruga Carol (70) nije slučajno prekopavala po njegovim stvarima, možda nikad ne bi ni bila otkrivena. Čim je otkrila bijelu torbu punu predmeta koji su je podsjećali na suprugovu povijesnu misiju, Carol je fotografirala svih 20 predmeta i poslala ih Institutu Smithsonian.

Ubrzo su stigli i stručnjaci te potvrdili da je riječ o predmetima iz lunarnog modula. Među njima je i kamera koja je snimila legendarno spuštanje na Mjesec te povijesno postavljanje američke zastave. Tu su i neki alati, kabeli i zaštitne mrežice za fiksiranje dijelova koji bi mogli smetati u kabini modula.

Armstrongova supruga donirala je sve predmete muzeju Smithsoniana u kojem će uskoro biti izloženi, a neke fotografije iz kamere, koja je trebala ostati na Mjesecu, bit će ovih dana prodane na aukciji za više od četiri milijuna kuna. Neil Armstrong je umro 2012. godine, nekoliko mjeseci nakon operacije srca.    

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message