To je to što me zanima!

Nakon meteora, dolazi nam i 'zeleni' komet: Obasjat će noć

Komet trenutačno prolazi kroz sazviježđa Velikog medvjeda, a ističu kako će se najbolje vidjeti u sumrak 30. travnja na zapadnom nebu. Nećete ga dugo tražiti jer bi se trebao smjestiti u blizini Venere
Vidi originalni članak

Nakon meteora koji je iznad Hrvatske eksplodirao krajem veljače, prema nama sad juri novo svemirsko tijelo koje će nam pružiti novi spektakl na nebu. A mnogima i uljepšati noć u izolaciji. 

Krajem travnja na našem nebu pojavit će se komet Atlas. Znanstvenici kažu, kako je Atlas vjerojatno jedan od najsjajnijih kometa koji će se moći vidjeti na našem nebu u posljednjih 20 godina.

Trenutačno se komet može vidjeti jedino kroz dalekozor ili teleskop. 

Fotograf Damian Peach objavio je snimku kometa na Twitteru i napisao:

- Što mislite o mom zelenom repu?

Prašina i plinovi koji nastaju dok putuje svemirom postaju sve osvjetljeniji kako se on približava Suncu što nama daje dojam kao da na tijelu ima rep. 

Komet C/2019 Y4 trenutačno prolazi kroz sazviježđe Velikog medvjeda, a ističu kako će se najbolje vidjeti u sumrak 30. travnja na zapadnom nebu. 

Nećete ga dugo tražiti jer bi se trebao smjestiti u blizini Venere. Uspije li zadržati svoj oblik, ova ledena hrga koja juri kroz Sunčev susav mogla bi i postati sjajna kao Venera.

Ukoliko želite pratiti njegov tijek, a nemate teleskop, možete za to iskoristiti svoj Twitter. Znanstvenici su otvorili poseban profil na kojem će objavljivati zanimljivosti i fotografije. 

Na Twitteru pogledajte i video koji pokazuje komet na robotskom teleskopu Sveučilišta Sveta Marija. Prognoze su da bi u svibnju mogao zasjati zelenkastim sjajem te postati dovoljno sjajan da se vidi i preko dana.

U svom prolasku kroz naš sustav komet će se Suncu približiti na 37,8 milijuna kilometara.

Idi na 24sata

Komentari 71

  • 04.04.2020.

    Samo da ljudi skoncaju cim prije jer ovo vise nije normalno.Ne mogu vise niti izaci na ulicu da mi nebude muka od ljudskog jada i bjede.

  • bezosjecajni_gad 04.04.2020.

    Za 50 godina, kad sam ja bio mlad, imali smo koronu, potres, snijeg je pao i jos je komet dosao ...

  • Paleontolog 04.04.2020.

    Vakula kaze da ce biti oblacno 🙊

Komentiraj...
Vidi sve komentare