Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
71 komentara

Nakon meteora, dolazi nam i 'zeleni' komet: Obasjat će noć

Komet trenutačno prolazi kroz sazviježđa Velikog medvjeda, a ističu kako će se najbolje vidjeti u sumrak 30. travnja na zapadnom nebu. Nećete ga dugo tražiti jer bi se trebao smjestiti u blizini Venere

Foto: Wikimedia Commons/Martin Gembec
71 komentara

Nakon meteora koji je iznad Hrvatske eksplodirao krajem veljače, prema nama sad juri novo svemirsko tijelo koje će nam pružiti novi spektakl na nebu. A mnogima i uljepšati noć u izolaciji. 

Krajem travnja na našem nebu pojavit će se komet Atlas. Znanstvenici kažu, kako je Atlas vjerojatno jedan od najsjajnijih kometa koji će se moći vidjeti na našem nebu u posljednjih 20 godina.

Trenutačno se komet može vidjeti jedino kroz dalekozor ili teleskop. 

Fotograf Damian Peach objavio je snimku kometa na Twitteru i napisao:

- Što mislite o mom zelenom repu?

Prašina i plinovi koji nastaju dok putuje svemirom postaju sve osvjetljeniji kako se on približava Suncu što nama daje dojam kao da na tijelu ima rep. 

Komet C/2019 Y4 trenutačno prolazi kroz sazviježđe Velikog medvjeda, a ističu kako će se najbolje vidjeti u sumrak 30. travnja na zapadnom nebu. 

Nećete ga dugo tražiti jer bi se trebao smjestiti u blizini Venere. Uspije li zadržati svoj oblik, ova ledena hrga koja juri kroz Sunčev susav mogla bi i postati sjajna kao Venera.

Ukoliko želite pratiti njegov tijek, a nemate teleskop, možete za to iskoristiti svoj Twitter. Znanstvenici su otvorili poseban profil na kojem će objavljivati zanimljivosti i fotografije. 

Na Twitteru pogledajte i video koji pokazuje komet na robotskom teleskopu Sveučilišta Sveta Marija. Prognoze su da bi u svibnju mogao zasjati zelenkastim sjajem te postati dovoljno sjajan da se vidi i preko dana.

U svom prolasku kroz naš sustav komet će se Suncu približiti na 37,8 milijuna kilometara.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message