To je to što me zanima!

Napokon otkrili odakle dolaze tajanstveni svemirski signali

Prve snažne radijske signale iz dubokog svemira otkrili smo još 2007., a sada znamo da stižu iz patuljaste galaksije udaljene 3 milijarde svjetlosnih godina. Još ne znamo što je proizvelo signale
Vidi originalni članak

Astronomi su napokon otkrili da misteriozni i snažni radijski signali iz dubokog svemira dolaze iz patuljaste galaksije koja je udaljena čak tri milijarde svjetlosnih godina. 

Brzi radijski bljeskovi (FRB) su iznimno snažni, ali i jako kratki radijski valovi, koji traju nekoliko milisekundi. Prve su detektirali australski astronomi još 2007. godine i od tada smo ih čuli samo 18 puta. Dosad nitko nije znao odakle dolaze i kako su nastali. Tako se nagađalo da iza njih stoji divovska zvijezda, materijal koji izbacuje crna rupa ili čak - izvanzemaljci. 

Samo jedan od tih signala se ponavljao i taj su signal znanstvenici proučavali šest mjeseci kako bi odredili točan smjer iz kojeg dolazi. Signal FRB 121102 su otkrili uz pomoć VLA teleskopa u Novom Meksiku. 

- Prije nego smo znali za udaljenost bilo kojeg signala, nekoliko predloženih objašnjenja je sugeriralo da bi im izvor mogao biti u našoj galaksiji. Sada smo to odbacili, barem što se tiče ovog signala - rekao je Shriharsh Tendulkar sa Sveučilišta McGill iz Kanade. 

No, da bi cijeli misterij oko ovih signala bio još veći, uz same FRB signale čuli su se i nizovi nešto slabijih, ali stalnijih radijskih signala. Preciznim mjerenjima su utvrdili da izvori dva signala ne mogu biti udaljeni više od 100 svjetlosnih godina. 

- Vjerujemo da su glavni signal i niz koji je uslijedio isti objekt ili da su nekako fizički povezani - rekao je za Independent Benito Marcote s VLBI Instituta. 

Iako su odredili odakle dolazi FRB signal, još ne znaju što ga je proizvelo. Vjerojatni kandidat je iznimno gusta neutronska zvijezda - magnetar. Radi se o neutronskoj zvijezdi s iznimno snažnim magnetnim poljem koja je okružena ostacima nakon eksplozije zvijezde. Drugo objašnjenje je materijal koji leti s ruba supermasivne crne rupe. 

Idi na 24sata

Komentari 71

  • ella123xD 10.01.2017.

    Kontakt ćemo uspostaviti u nastavku ,,Kontakta",tak da ....

  • lebi 06.01.2017.

    Al ga ovi iz nase seru i lazu

  • --- DAVOR --- 06.01.2017.

    To se HDZ-ovi biraći prijavljuju na biračke popise na sljedećim izborima. MORSE-ovom aecedom naravno pošto faks i WI-FI ne rade na ovim udaljenostima. Još bio oni mogli poslat mail al mi ga ne možemo primit. Mislim narod ga može primit i prima ga žestoko i od HDZ-a i od SDP-a več 25 godina al ipak je to zemaljska "tehnologija.

Komentiraj...
Vidi sve komentare