Obavijesti

Tech

Komentari 71

Napokon otkrili odakle dolaze tajanstveni svemirski signali

Napokon otkrili odakle dolaze tajanstveni svemirski signali
1

Prve snažne radijske signale iz dubokog svemira otkrili smo još 2007., a sada znamo da stižu iz patuljaste galaksije udaljene 3 milijarde svjetlosnih godina. Još ne znamo što je proizvelo signale

VIDEO

Astronomi su napokon otkrili da misteriozni i snažni radijski signali iz dubokog svemira dolaze iz patuljaste galaksije koja je udaljena čak tri milijarde svjetlosnih godina. 

Brzi radijski bljeskovi (FRB) su iznimno snažni, ali i jako kratki radijski valovi, koji traju nekoliko milisekundi. Prve su detektirali australski astronomi još 2007. godine i od tada smo ih čuli samo 18 puta. Dosad nitko nije znao odakle dolaze i kako su nastali. Tako se nagađalo da iza njih stoji divovska zvijezda, materijal koji izbacuje crna rupa ili čak - izvanzemaljci. 

Samo jedan od tih signala se ponavljao i taj su signal znanstvenici proučavali šest mjeseci kako bi odredili točan smjer iz kojeg dolazi. Signal FRB 121102 su otkrili uz pomoć VLA teleskopa u Novom Meksiku. 

- Prije nego smo znali za udaljenost bilo kojeg signala, nekoliko predloženih objašnjenja je sugeriralo da bi im izvor mogao biti u našoj galaksiji. Sada smo to odbacili, barem što se tiče ovog signala - rekao je Shriharsh Tendulkar sa Sveučilišta McGill iz Kanade. 

No, da bi cijeli misterij oko ovih signala bio još veći, uz same FRB signale čuli su se i nizovi nešto slabijih, ali stalnijih radijskih signala. Preciznim mjerenjima su utvrdili da izvori dva signala ne mogu biti udaljeni više od 100 svjetlosnih godina. 

- Vjerujemo da su glavni signal i niz koji je uslijedio isti objekt ili da su nekako fizički povezani - rekao je za Independent Benito Marcote s VLBI Instituta. 

Iako su odredili odakle dolazi FRB signal, još ne znaju što ga je proizvelo. Vjerojatni kandidat je iznimno gusta neutronska zvijezda - magnetar. Radi se o neutronskoj zvijezdi s iznimno snažnim magnetnim poljem koja je okružena ostacima nakon eksplozije zvijezde. Drugo objašnjenje je materijal koji leti s ruba supermasivne crne rupe. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu