To je to što me zanima!

Curiosity stigao na odredište, Rosetta šalje selfie s kometom

Nešto više od dvije godine trajala je vožnja rovera Curiosity do podnožja planine Sharp, visoke 5 kilometara. Ondje će analizirati slojeve iz davne prošlosti Marsa
Vidi originalni članak

Nakon dvije godine i skoro 9 kilometara vožnje po ponekad prilično teškom terenu Marsa, NASA-in rover Curiosity napokon je stigao do svog glavnog cilja, podnožja planine Sharp , pet kilometara visokog brda unutar Galeova kratera.

Ovu planinu znanstvenici su odabrali i puno prije lanisranja Curiosityja, koji se oglasio na Twitteru i najavio početak originalne misije. On će analizirati i 'iščitati' donje slojeve planine, poput neke povijesne knjige. Odnosno, analiza tih slojeva trebala bi otkriti više o uvjetima u atmosferi Marsa u prošlosti.

Curiosity je u skladu sa svojim imenom, znatiželjno proučavao okoliš, a zbog toga je i skrenuo s planirane rute. Već je i odgovorio na glavno pitanje misije, a to je bilo je li okoliš na Marsu mogao biti pogodan za mikroorganizme, a odgovor je bio da.

Selfie iz dubokog svemira

Letjelica Rosetta koja je nedavno stigla do kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko iz dubokog svemira je poslala i robotski selfie na kojem se vidi komet. Fotografiju su snimili kamerom koja je montirana na sondu Philae, koja će se kasnije odvojiti od Rosette i istraživati komet.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • Artusartus 20.09.2014.

    Što je američanska tehnologija prema gorštačkoj bistrini!

  • FishyEddy 14.09.2014.

    Molim da se prestane koristiti riječ Selfie u ovakvim člancima, Zbilja grozan trend u novinarstvu, i zbilja neprofesionalno....

  • melidony 14.09.2014.

    A što ako kometa odluči napraviti selfie sa "Rosettom?"

Komentiraj...
Vidi sve komentare