To je to što me zanima!

NASA: Raketa SpaceX ostala je bez goriva, past će na Mjesec

NASA je rekla da neće moći promatrati udar rakete teške četiri tone iz svog Lunar Reconnaissance Orbitera, ali će znanstvenici pratiti hoće li i kako sudar utjecati na Mjesec i može li se vidjeti krater nakon pada
Vidi originalni članak

Dio rakete SpaceX trebao bi pasti na Mjesec početkom ožujka, prema izračunima znanstvenika američke svemirske agencije NASA-e.

Znanstvenici pomno prate putanju druge faze Falcona 9, rekao je glasnogovornik NASA-e za dpa u četvrtak.

Raketa je izvorno poletjela s Cape Canaverala 2015. noseći opservatorij Deep Space Climate, satelit za promatranje.

KIM ISPUNIO OBEĆANJE Sjeverna Koreja je lansirala "napredniju" raketu nakon hipersoničnog testiranja

Međutim, od tada je ostala u svemiru i nema dovoljno goriva za povratak na Zemlju.

Ako ostaje na svojoj trenutnoj putanji pala bi na tamnu stranu Mjeseca 4. ožujka, rekla je NASA.

SpaceX, privatna tvrtka u vlasništvu Teslinog milijardera Elona Muska, koja je prevozila materijal i posadu u svemir, nije se oglasila.

BETIS IZBACIO SEVILLU Raketa ispao u nastavljenom derbiju pa pobjesnio: 'Ljut sam, nemaju nikakvog poštovanja!'

NASA je rekla da neće moći promatrati udar rakete teške četiri tone iz svog Lunar Reconnaissance Orbitera, ali će znanstvenici pratiti hoće li i kako sudar utjecati na Mjesec i može li se vidjeti krater nakon pada.

Traženje kratera bit će veliki izazov i može potrajati tjednima ili mjesecima, rekao je glasnogovornik, usprkos tome opisujući sudar kao jedinstvenu pojavu koja "predstavlja uzbudljivu priliku za istraživanje".

TENZIJE S NATO-OM Rusi prijete raspoređivanjem nuklearnih raketa po Europi

Proučavanje kratera koji je formirao leteći objekt s poznatom masom i brzinom (putovat će brzinom od 9.000 kilometara na sat), kao i sastavom materijala, moglo bi pomoći u unapređenju znanstvenog proučavanja Mjeseca.

Svemirske letjelice već su se namjerno rušile na Mjesec u znanstvene svrhe, kao što je to bilo tijekom misija Apollo za testiranje seizmometara.

YUSAKU MAEZAWA Japanski milijarder ruskom raketom stigao je na ISS

Astronom Bill Gray, tvorac računalnog programa koji se koristi za određivanje putanja asteroida i drugih objekata, bio je prvi koji je izračunao novi smjer udara u Mjesec.

On misli da svemirski otpad uvijek treba usmjeriti prema Mjesecu kada je to moguće.

NEOBIČAN VLADAR Kimovih 10 godina: Dva mrtva rođaka, tri susreta s Trumpom i zveckanje nuklearnim raketama

"Ako udari u Mjesec, onda zapravo nešto naučimo iz toga", rekao je Gray.

Idi na 24sata

Komentari 49

  • madboy011® 30.01.2022.

    Fun facts: Zemlja je ravna, ali nije ploča i nema nikakvog ruba svemira. Po heliocentrizmu, vrtimo se 1000 milja po ekvatoru, lovimo sunce 66 600 milja, i uz to putujemo kroz svemir 500 000 milja u bezbroj različitih pravaca. Ne osjetimo sve to, s obzirom da nas drži gravitacija, koja je toliko jaka sila da balon s helijem ne može prikovati za dno, a pogotovo snažnog leptira :) btw., slike zakrivljenja koje su iz zraka su sa širokokutnom kamera (fish eye lense). Ona koja nije širokokutna, ne prikazuje apsolutno nikakvo zakrivljenje, ravno ko daska. Brodovi zumirani s Nikonom P900 prikazuju da oni ne padaju pod horizont već su tu. Osim toga, navedena kamera zumira otoke udaljene preko 100km, što je po google curvature kalkulatoru kilometar ispod horizonta :) Ostale 'planete' su gore i nisu planete nego zvijezde koje možeš vidjeti teleskopom ili kamerom s dobrim zoomom ko Nikon P900/P1000. Mjesec je najveća enigma s obzirom da uvijek vidimo jednu stranu i vidljiv je istovremeno na više kontinenata koji na kugli ne bi smjeli biti vidljivi. Osim toga, mjesečeva svjetlost bi jednostavno oslijepila nekoga, tko bi bio na njezinoj površini s obzirom na izračun udaljenosti i lumena koje odašilje. Telefonski poziv sa zemljom iz 69. još uvijek je nevjerojatan. Bez ikakve zadrške se odvio s tadašnjim američkim predsjednikom. hillary clinton 3 puta spominjala neprobojno staklo iznad nas koje cemo kad tad probiti (glas ceiling))>>>>

  • nap 29.01.2022.

    Dignuti ce se velika prasina

  • Ekscem 28.01.2022.

    Počelo je uništavanje mjeseca sa otpadom

Komentiraj...
Vidi sve komentare