Tech

Komentari 2

Japanski milijarder ruskom raketom stigao je na ISS

Japanski milijarder ruskom raketom stigao je na ISS

Kozmonaut Aleksandar Misurkin planira pak održati "prijateljski" turnir u badmintonu u bestežinskom stanju sa svojim kolegama. Prije njih, 1990. je na sovjetskoj svemirskoj stanici Mir boravio japanski novinar

Japanski milijarder stigao je u srijedu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) u ruskoj raketi, označivši povratak Moskve svemirskom turizmu nakon početnih teškoća.

Ovaj sektor u kojemu je Rusija gubila bitku s privatnim američkim tvrtkama, napose SpaceX-om Elona Muska, ponovo je u središtu zanimanja i može biti izvor zarade.

Osebujan japanski milijarder Yusaku Maezawa, njegov pomoćnik i filmski producent Yozo Hirano i kozmonaut Aleksandar Misurkin koji je upravljao brodom, stigli su na ISS u 17.11 sati po srednjoeuropskom vremenu, pokazuju snimke Ruske svemirske agencije (Roskozmos).

Raketa Sojuz je pristala na orbitalnu stanicu u 14.40 sati, šest sati nakon polijetanja s ruskog kozmodroma Bajkonura u Kazahstanu.

"San postaje stvarnost", napisao je u srijedu ujutro na Twitteru Maezawa.

Boravak dvojice svemirskih turista u orbitalnoj stanici snimat će Hirano za Maezawin kanal na YouTubeu.

Milijarder je rekao da u svemiru mora obaviti sto zadataka.

Kozmonaut Aleksandar Misurkin planira pak održati "prijateljski" turnir u badmintonu u bestežinskom stanju sa svojim kolegama.

Prije njih, 1990. je na sovjetskoj svemirskoj stanici Mir boravio japanski novinar.

Sektor privatnih svemirskih letova, veoma unosan, trenutačno je u zamahu nakon nedavnog ulaska u utrku kompanija američkog milijardera Elona Muska (SpaceX) i Jeffa Bezosa (Blue Origin) te Britanca Richarda Bransona (Virgin Galactic).

Nakon desetljetne stanke, let u srijedu označava povratak Roskozmosa u utrku dok rusku svemirsku industriju potkopavaju korupcijske afere te tehničke i financijske teškoće.

"Nećemo tu nišu (svemirskog turizma) prepustiti Amerikancima. Spremni smo za borbu", rekao je u srijedu ravnatelj Roskozmosa Dmitrij Rogozin.

Roskozmos je u listopadu poslao na ISS redatelja i glumicu kako bi ondje snimili prvi dugometražni film u orbiti u povijesti, prije suparničkog projekta hollywoodske zvijezde Toma Cruisea.