To je to što me zanima!

Našli kostur star 2000 godina: 'Na isti način je mučen i Isus...'

Kostur iz rimskog doba tek je drugi fizički dokaz o razapinjanju. Jedini drugi primjer je čavao dužine 19 cm pronađen u tijelu Židova 1968. godine u Jeruzalemu
Vidi originalni članak

U iskapanju grobnice u sjevernoj Italiji, pronađen je 2000 godina star kostur s rupom u stopalu. Kostur iz rimskog doba predstavlja tek drugi fizički dokaz o tehnici mučenja 'osuđenika na smrt koje je ubilo Isusa Krista'.

Na ostacima su pronađeni tragovi na desnom stopalu zbog kojih se pretpostavlja da je čovjek razapet

Iako su Rimljani prakticirali razapinjanje stotinama godina i tako ubili desetke tisuća ljudi, uključujući i Isusa, do sada nije pronađeno mnogo fizičkih dokaza o takvoj tehnici pogubljivanja, piše DailyMail

Čavli s čarobnim svojstvima

Jedini drugi primjer je čavao dužine 19 cm pronađen u posmrtnim ostacima Židova iskopanog iz grobnice u Jeruzalemu 1968. godine. 

Dokazi razapinjanja su rijetki jer su Rimljani koristili drvene križeve koji se brzo raspadaju. Za čavle kojima su se žrtve pribijale na križ vjerovalo se da imaju čarobna svojstva, pa su često uzimana s tijela preminulih. Osim toga, posmrtni ostaci ljudi koja su pribijani na križ bacana su kao smeće i uglavnom bili hrana strvinarima, pa je arheolozima bilo teško pronaći ostatke. 

Slavni rimski govornik Ciceron kazivao je da je ovakvo kažnjavanje, najokrutnije i najstrašnije od svih drugih kazni. 

Novi kostur je pronađen šezdesetak kilometara od Venecije, u dolini rijeke Po. Na kosturu se nije mogao utvrditi točan datum starosti zbog lošeg stanja kostiju, no u blizini su pronađene cigle i pločice karakteristične za rimsko doba.

- Pretpostavljamo da su lezije na kostima nastale razapinjanjem, no donošenje konačnog zaključka je otežano zbog loše očuvanosti površine kostiju i i oštećenja i rupa na drugim dijelovima kostura, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Archaeological and Anthropological Sciences. 

Pokopan je sam, bez ikakve imovine

Prema procjenama znanstvenika, muškarac je u trenutku smrti imao između 30 i 34 godine.  

Trodimenzionalni prikaz rupe u kosti stopala napravljen je hi-tech digitalnim mikroskopom, piše Times of Israel. Otkriveno je da lezija prolazi kroz cijelu širinu kosti. 

- Perforacija duljine 24 mm pokazuje pravilnu okruglu rupu koja prolazi sredinom (promjera 9 mm) do lateralne (promjera 6,5 mm) - navodi se u istraživanju. Autori kažu kako je to dokaz da je 'stopalo bilo zakucano na tvrdu površinu prije nego što je čovjek umro'. 

SMRT NA KRIŽU Isusove ruke su zbog iščašenja bile duže čak 23 centimetra...

Pretpostavljaju da su gornji udovi bili 'pričvršćeni na križ čavlima kroz zglob, kao i u povijesnim zapisima'.

Način na koji je čovjek pokopan, sam i bez ikakve imovine, ukazuje na to da je pripadao marginaliziranoj društvenoj skupini ili je bio u zarobljeništvu.   

Idi na 24sata

Komentari 107

  • 04.10.2021.

    Hej

  • 04.06.2018.

    mozda je dinosaurus šeks

  • 02.06.2018.

    tko zna tko je to

Komentiraj...
Vidi sve komentare