To je to što me zanima!

Naučili smo kako nekome bez svađe reći da nam nešto smeta

ŽIVOTNE VJEŠTINE Učenici međimurskih škola uče kako graditi samopouzdanje te kako se zaštiti od nagovaranja da probaju alkohol ili cigarete
Vidi originalni članak

Učenici svih osnovnih škola u Međimurju već drugu godinu zaredom u četvrtim razredima provode provode pilot-projekt “Trening životnih vještina”. Zbog velikog uspjeha ove je godine projekt nadograđen te su uključeni i učenici svih petih razreda.

- Najzanimljivije mi je bilo to što sam naučila da se ne smije pušiti jer to šteti našem zdravlju, zubima, uzrokuje žutu kožu, a može dovesti i do raka pluća. Zaključila sam da ne smijemo pušiti jer možemo umrijeti - rekla je Kristina Premuž, učenica 5. a razreda Osnovne škole Belica, koji je i lani sudjelovao u projektu.

Bavimo se uzrocima

Njezinoj kolegici iz razreda Emi Krnjak svidio se način rješavanja obiteljskih problema.

- Raspravljali smo o sukobu dva brata. Stariji brat je stalno ljutio mlađeg i predložili smo rješenje da se ne smije obraćati pažnja na starijeg brata te da u rješavanju svađe mogu pomoći i prijatelji - kaže Ema. Filipu Železnjaku također se sviđaju rasprave.

- Volim kad svoje odgovore napišemo, razgovaramo o njima i onda dođemo do zaključka. Posebno me zanimala rasprava kako reći nekome da ti nešto smeta kod njega, a da se ne posvađate - kaže Filip.

- Počeli smo se baviti uzrokom a ne posljedicama. Djeca su nam najvažnija, a interes škola u Međimurju je vrlo velik. Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije osmislio je prvi i uveo ovaj projekt u škole te njihovi stručnjaci sudjeluju u pripremi i educiranju.

Životne teme

Projekt se za sada provodi u našoj, Zadarskoj i Primorsko-goranskoj županiji - kazao je Antun Žulić, ravnatelj OŠ Belica, koju pohađa 212 učenika. Riječ je o preventivnom programu za sprečavanje ovisnosti, a naglasak je na vještinama.

- To radimo na satu razrednika te tijekom godine imamo osam radionica - rekla je Ivana Pavlic, razrednica 5. a. Voditeljica projekta u školi Belica je pedagoginja Mirela Miljan, dok je voditeljica svih školskih preventivnih programa u Međimurskoj županiji Andreja Paranašić iz Osnovne škole Štrigova.

- Teme su životne i učenici ih jako dobro prihvaćaju. Kreativno i aktivno surađuju, vole ih primijeniti i razmišljaju o njima.

Neke od tema kojima će se baviti su “Ja odlučujem“, “U obliku dima”, “Gutači reklama”, “Pred teškom situacijom” i “Ne gubi glavu”.

Pritisci vršnjaka

Djeca uče kako se oduprijeti ovisnostima, pritiscima vršnjaka, kako samostalno donositi odluke, o samopoštovanju, odnosno kako ojačati sebe i kako se nositi sa stresom. Ako uspiju, poslije neće biti problema oduprijeti se bilo kojoj ovisnosti, kažu u školi.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 20.10.2017.

    na kulturan način

Komentiraj...
Vidi sve komentare