To je to što me zanima!

Ne treba im ni referendum ni rat, Island se širi sam od sebe

Pretpostavlja se kako se to događa zbog globalnog zagrijavanja koje uzrokuje topljenje leda. Povećanje na nekim područjima iznosi do 3,5 centimetara godišnje
Vidi originalni članak

Island je vjerojatno jedina država na svijetu koja raste na sasvim prirodan način. Znanstvenici tvrde da topljenje leda u toj zemlji povećava njenu površinu, a taj bi se proces iz godine u godinu mogao ubrzavati zbog globalnog zagrijavanja.

Kako piše Live Science, površina Islanda podiže se topljenjem glečera, no zasad nije sigurno ima li sve to veze s aktualnim klimatskim promjenama ili topljenjem leda iz prošlosti.

Kako bi došli do ovih zanimljivih spoznaja, znanstvenici su koristili mrežu GPS prijamnika pričvršćenih na stijene diljem Islanda. Praćenjem njihove pozicije mogli su točno izračunati brzinu kojom se kreću. Jedna od davno postavljenih mjernih postaja u planinama središnjeg Islanda pokazala je da se to područje iznenađujuće brzo podiže.

Najveće podizanje zabilježeno je između velikih ledenih područja, a iznosilo je 3,5 centimetara godišnje. Slabilo je kod GPS prijemnika koji su bili dalje od zaleđenih područja. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • nemo77 23.02.2015.

    mislim da je vrijeme da se grade apartmani po slavoniji, ako tako nastavi za koju godinu ce biti prvi red do mora

  • Sad normalno 19.02.2015.

    Island je otok na Englenskom jeziku,zar ne imamo i mi Islande duž naše obale.

  • archie031 19.02.2015.

    Island je ustvari čep na velikom vulkanu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare