To je to što me zanima!

Nedostatak vitamina D povećava stopu smrtnosti

Istraživanja provedena na životinjama i ljudima pokazala su da postoji veza između niske razine vitamina D te bolesti srca i krvožilnog sustava
Vidi originalni članak

Nedostatak vitamina D povećava opći rizik smrtnosti za 26 posto, pokazuju najnovija istraživanja američkih liječnika. Na medicinskom fakultetu Johnsa Hopkinsa u Marylandu ispitali su uzorak od 13.000 muškaraca i žena koji su rođeni zdravi, a sudjelovali su u anketi koja je uspoređivala rizike smrtnosti između osoba s niskom razinom vitamina D u krvi i onih s prosječnom razinom. Među 1800 ispitanika koji su umrli do kraja 2000., među kojima je gotovo 700 umrlo od kardiovaskularnih bolesti, 400 je patilo od nedostatka vitamina D. Ovo istraživanje upućuje na povezanost između niske razine vitamina D u krvi i povećanja raka dojke, kao i pojave depresije u starijih osoba. Znanstvenici ističu da su istraživanja objavljena 2007. provedena na životinjama i na ljudima također pokazala kako postoji veza između niske razine tog vitamina i bolesti srca.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • balun 13.08.2008.

    Vitamin D je njotrovniji vitamin. Dnevna potrebna doya je 10 mikrograma. Ima ga u ribljem ulju , mlijeku i mlije;nim proiyvodima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare