To je to što me zanima!

Nenad Bakić jedan je od sto digitalnih šampiona u Europi

Ugledni magazin Financial Times poduzetnika i osnivača Croatian Makers inicijative Nenada Bakića stavio je na prvo mjesto u kategoriji pojedinaca koji pomažu u promociji digitalne transformacije u Europi
Vidi originalni članak

Osnivača inicijative Croatian Makers, poduzetnika Nenada Bakića, magazin Financial Times uvrstio je na svoju godišnju listu društveno utjecajnih ljudi i kompanija, "Europe’s 100 digital champions". Bakić se našao na prvome mjestu u kategoriji pojedinaca koji pomažu u promociji digitalne transformacije u Europi. Financial Times posebno je istaknuo projekt Croatian Makers, te neprofitnu organizaciju IRIM, koju je Bakić pokrenuo sa suprugom Rujanom. 

Edukacija je više nego ikada put u budućnost, a velika je stvar da je jedan poduhvat u maloj i zaostaloj Hrvatskoj baš u tom području uzor u Europi. Siguran sam da smo već zasadili naciju digitalnih stvaralaca, što će se za 5-10 godina vidjeti kao ključni društveni doprinos - rekao je Bakić i dodao da ga je priznanje Financial Timesa ohrabrilo te kako vjeruje da će dobiti još više podrške. 

- Osobno mi to puno znači ali sam jako ponosan i na cijeli tim IRIM-a - rekao je. 

Poduzetnik godine 

Bakić je proglašen i poduzetnikom godine na ovogodišnjoj Zlatnoj kuni. 

- U današnje vrijeme se znanjem može nadoknaditi nedostatak kapitala, kao što su to napravili Mate Rimac i Darko Sabol iz Photomatha. Vjerujem da je ovo ulog u buduće poduzetništvo - izjavio je Bakić. 

S Croatian Makersima u hrvatske škole donirali su 25.000 micro:bit računala, koja su se pokazala kao sjajan alat u radu u svim nastavnim predmetima, a priliku da prve digitalne korake naprave s mikroračunalima dobilo je već 100.000 djece u Hrvatskoj. Pritom je u školama, ali i za nastavnike, te po knjižnicama odrađeno više od 5000 radionica. Pokrenuta je i robotička liga koja okuplja više od 1000 škola u regiji.

- Želim da hrvatska djeca budu ravnopravni građani 21. stoljeća, nemamo im pravo uskratiti budućnost - istaknuo je Nenad Bakić na konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska", ističući kako je Pro Mikro jeftin projekt kojim je informatika uvedena u šeste razrede. Inače, program koji Croatian Makers uvode u niže razrede osnovnih škola, u svoje je škole uvela Švedska. Planovi za budućnost su širenje digitalne pismenosti diljem regije. 
Na listi Financial Timesa našao se i Rimac Automobili.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • be yourself 21.11.2018.

    Čestitke Nenadu da se u ovoj zemlji beznađa odlučuje pomagati djeci i trošiti svoje dragocjeno vrijeme na izgubljenu državu i djecu kojoj je svaka pomoć dragocjena.

  • Crozag_blokirani 21.11.2018.

    Bez početnog kapitala, bez podrške nekog investitora, banke, tate, veze, stranke... ne može se napraviti skoro pa ništa, pogotovo kod nas. Sve drugo su priče za malu djecu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare