To je to što me zanima!

Nijemci ne mogu bez Lade Nive pa će je sami opet proizvoditi

Lada se početkom ljeta potpuno povukla s europskog tržišta, no Nijemci će legendarnu Nivu opet moći kupiti jer će je proizvoditi njemačka tvrtka Partisan Motors
Vidi originalni članak

Iako se u Hrvatskoj već godinama službeno ne prodaje, Lada je do početka ovog ljeta bila službeno prisutna na nekim tržištima EU.  Najbolje im je išlo u Njemačkoj gdje su godišnje prodavali oko 2500 automobila. No u lipnju je sve to prekinuto, Ruska tvrtka AvtoVAZ koja proizvodi Ladu službeno je napustila tržišta EU. Učinili su to zbog nemogućnosti smanjenja prosječne emisije CO2 na 95 g/km koliko zahtijeva EU od 2021 godine. Ladin prosjek je mnogo bliže 150 g/km što bi značilo da bi u Europi po prodanom autu trebali plaćati oko 5000 eura kazne. Zbog toga bi cijene porasle za oko 5000 eura po jednom automobilu i Lada više ne bi bila konkurentna. 

Ipak Lada će još neko vrijeme biti prisutna u Njemačkoj. za to je zaslužna njemačka tvrtka Partisan Motors čiji je osnivač rus Yuri Postnikov. Oni  će povodom 50. godišnjice od osnivanja Lade napraviti specijalni model malo nespretnog naziva Lada 4x4 - Lada 50th Anniversary Limited Edition. Njemačka Tvrtka Partisan Motors proizvest će 50 primjeraka ovog auta, a cijena će iznositi 19.900 eura. 

Specijalno izdanje legendane Nive još nije napravljeno pa postoji samo jedan crtež automobila (ostale slike u članku su slike aktualne ruske "Nive"). No zna se da će auto imati terenske gume, aluminijske naplatke, krovne nosače, specijalne pragove i odbojnike. Sjedala i mnogi detalji u unutrašnjosti biti će presvučeni kožom. 

ŽIVJET ĆE JOŠ 40 Neuništiva Lada Niva slavi 40. rođendan uz posebno izdanje

U tvrtki su svoju odluku objasnili ovim riječima: "Lada Niva je jednaki simbol tehnološkog napretka Sovjetskog Saveza kao što su to bili satelit Sputnik, svemirska postaja Mir, let Jurija Gagarina u Svemir ili prvi nuklearni ledolomac V. I. Lenjin. Niva je kulturno dobro."

Automobil će se proizvoditi u pogonima tvrtke u Magdeburgu. Lada je jedan od najdugovječnijih auta u povijesti. Proizvodi se od 1977., već 43 godine i od početka nije mnogo mijenjana. Već godinama se tehnoloških i sigurnosnih ograničenja (nema ESP i ima nula crash test zvjezdica) službeno ne prodaje u Hrvatskoj. Godine 2006. ime modela je iz Niva primijenjeno u Lada 4x4, no i dalje je poznatija kao Niva. 

Idi na 24sata

Komentari 32

  • B.L.Devín 02.10.2020.

    Lada Niva - terenac cije se mane ni ne spominju (buka,, kvarljivost, sklonost ranoj koroziji, potrosnja ko tenk T 55...) zbog dragih nam slavensko-ruskih korjena pa se nekriticki glorificira u nasem narodu i usporedjuje sa najsuvremenijim terencima............... Ti - Jesi vidio, sto je izasao novi Suzuki Jimny, zlo i naopako kakav je, avion, a i nije preskup. On - Pf obican shminkeraj, znas sta je Lada Niva za to? Stroj!! Jos je ima sa plinom.. Ti - Ma daj! Kak ti nije neugodno usporedjivati zaj korozivni kramp sa Suzuki Jimnnijem.... On -Ma sta ti pricas, Lada Niva je najbolji terenac na svijetu, to je dokazano, a ti Jimniji, taman da 100 put Suzukiji bili, i Rav Toyote, i Santa Fe Hundai,, i oni Dasteri,,,, bogovi su obicna sminka, Ladin lim debeo 2mm,,, samo tankiras i vozis,,,,,,,, i tako do sudnjeg dana........Ne moze se nasem prosjecnom covjeku dokazati da Nivu i u Rusiji kupuju samo oni koji nemaju love za Suzuki terence ili Toyote Rav ili juznokorejske,, da je tehnoloski prevazidjena, da korodira puno ranije nek ostali,,,,,,sve to BADAVA, jer MIT i dalje zivi.

  • kovach76 01.10.2020.

    cisto za informaciju, sve drzavne sluzbe Berlina i Branderburga, koje idu na neki terenski rad po sumama koriste iskljucivo Nive....

  • -Lima-ZG-U-❤ 01.10.2020.

    Ma to je bil auto, pali i vozi jedino kaj je trebalo cesto ulje kontrolirati ali inace jedini suv koji ne staje ni na jednom bregu a boga mi ni po zimi....

Komentiraj...
Vidi sve komentare