Tech

Komentari 32

Nijemci ne mogu bez Lade Nive pa će je sami opet proizvoditi

Nijemci ne mogu bez Lade Nive pa će je sami opet proizvoditi

Lada se početkom ljeta potpuno povukla s europskog tržišta, no Nijemci će legendarnu Nivu opet moći kupiti jer će je proizvoditi njemačka tvrtka Partisan Motors

Iako se u Hrvatskoj već godinama službeno ne prodaje, Lada je do početka ovog ljeta bila službeno prisutna na nekim tržištima EU.  Najbolje im je išlo u Njemačkoj gdje su godišnje prodavali oko 2500 automobila. No u lipnju je sve to prekinuto, Ruska tvrtka AvtoVAZ koja proizvodi Ladu službeno je napustila tržišta EU. Učinili su to zbog nemogućnosti smanjenja prosječne emisije CO2 na 95 g/km koliko zahtijeva EU od 2021 godine. Ladin prosjek je mnogo bliže 150 g/km što bi značilo da bi u Europi po prodanom autu trebali plaćati oko 5000 eura kazne. Zbog toga bi cijene porasle za oko 5000 eura po jednom automobilu i Lada više ne bi bila konkurentna. 

Ipak Lada će još neko vrijeme biti prisutna u Njemačkoj. za to je zaslužna njemačka tvrtka Partisan Motors čiji je osnivač rus Yuri Postnikov. Oni  će povodom 50. godišnjice od osnivanja Lade napraviti specijalni model malo nespretnog naziva Lada 4x4 - Lada 50th Anniversary Limited Edition. Njemačka Tvrtka Partisan Motors proizvest će 50 primjeraka ovog auta, a cijena će iznositi 19.900 eura. 

Specijalno izdanje legendane Nive još nije napravljeno pa postoji samo jedan crtež automobila (ostale slike u članku su slike aktualne ruske "Nive"). No zna se da će auto imati terenske gume, aluminijske naplatke, krovne nosače, specijalne pragove i odbojnike. Sjedala i mnogi detalji u unutrašnjosti biti će presvučeni kožom. 

U tvrtki su svoju odluku objasnili ovim riječima: "Lada Niva je jednaki simbol tehnološkog napretka Sovjetskog Saveza kao što su to bili satelit Sputnik, svemirska postaja Mir, let Jurija Gagarina u Svemir ili prvi nuklearni ledolomac V. I. Lenjin. Niva je kulturno dobro."

Automobil će se proizvoditi u pogonima tvrtke u Magdeburgu. Lada je jedan od najdugovječnijih auta u povijesti. Proizvodi se od 1977., već 43 godine i od početka nije mnogo mijenjana. Već godinama se tehnoloških i sigurnosnih ograničenja (nema ESP i ima nula crash test zvjezdica) službeno ne prodaje u Hrvatskoj. Godine 2006. ime modela je iz Niva primijenjeno u Lada 4x4, no i dalje je poznatija kao Niva.